Αποστολέας Θέμα: #7 divak  (Αναγνώστηκε 8405 φορές)

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • Φύλο: Άντρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
#7 divak
« στις: Οκτώβριος 11, 2006, 20:52:55 μμ »
Επειδή για να βγούμε παραέξω (βλέπε Αττική και νησιά) πρέπει πρώτα να συμμαζέψουμε τα δικά μας, έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία για την αναβάθμιση του κόμβου divak (#7).
Θα στηθεί ένα ΒΒ link με τον κόμβο kernel-typo (#2) σε 802.11α και το υπάρχον 802.11b interface του divak θα γυρίσει σε AP mode ώστε να συνδεθούν επάνω του οι κόμβοι baskin (#1), difil (#13) και mihpel (#14).

Τα πιάτα για το BB και η omni για το AP είναι ήδη στα χέρια μας και σύντομα θα παραγγέλθουν δύο καρτούλες CM9. Συναρμολόγειται και το routerpc για τον κόμβο kernel-typo, από διάφορα εντόσθια ελέγχωντας παράλληλα και την αξιοπιστία του.

Ταυτοχρόνως πρέπει να υλοποιηθούν και κάποια VPN, μιας και mihpel και baskin πέρνουν internet από τον κόμβο kernel-port (#3), και difil, Horhe's Lair και vagnom από τον divak.

Επίσης θα αλλάξουν και ip του δικτύου (μάλλον όλων των κόμβων κατευθείαν) ώστε να εναρμονιστούν με το πανελλαδικό σχέδιο διευθυνσιοδότησης.

Η διαδικασία θα κρατήσει λίγο καιρό αλλά θα γίνει με την ελάχιστη διακοπή. Ήδη έχω ξεκινήσει με τα VPN.

Επίσης ξέχασα να πω ότι πρέπει να ρυθμιστούν και τα απαραίτητα port forwardings για τον web server του CyWN, ο οποίος βρίσκεται στον κόμβο kernel-typo και βγαίνει internet από τον kernel-port. Μπορεί να χρειαστώ βοήθεια για αυτό, αλλά θα δώσω λεπτομέρειες μόλις αυτό είναι εφικτό.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 11, 2006, 21:00:56 μμ από baskin »

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
Απ: Αναβάθμιση κόμβου divak (#7)
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 30, 2006, 12:06:17 μμ »
Για να μην νομίζετε ότι κάθομαι, αναφέρω ότι το ρουτεροpc για τον κόμβο kernel-typo (#2) είναι έτοιμο και ελέγχεται. Φοράει debian sarge με τον τελευταίο πυρήνα (2.6.18) και τους τελευταίους madwifi-ng drivers για την atheros CM9 κάρτα του.

Το επόμενο βήμα είναι να τελειώσω το VPN από τους κόμβους baskin (#1) , mihpel (#14) και kernel-typo (#2) προς τον κόμβο kernel-port (#3), πράγμα που ελπίζω να κάνω μέσα στην εβδομάδα.

Αποσυνδεδεμένος petrogazz

• Μέλος ΑΔΚΥ
  • Μύγα
  • Θα πάρω τα βουνά!
    • /home/PeTRogazZ - EnduroLinux Blog
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 01, 2006, 15:39:37 μμ »
Α γι'αυτό δεν μπαινεις στο teamspeak στήνεις. Όλα καλά με το debian; Θα χρειαστώ συμβουλές μόλις καταφέρω να δω τι γίνεται με το ταρατσοpc. Με τις διακοπές ρεύματος είχαμε καμιά απώλεια;

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 01, 2006, 19:13:47 μμ »
Όλα καλά με το debian; Θα χρειαστώ συμβουλές μόλις καταφέρω να δω τι γίνεται με το ταρατσοpc. Με τις διακοπές ρεύματος είχαμε καμιά απώλεια;

Θα σου έχω έτοιμο how to, τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου.
Με τις διακοπές όλα καλά, ακόμη.

• Μέλος ΑΔΚΥ
  • Μύγα
  • Θα πάρω τα βουνά!
« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 09, 2006, 22:55:36 μμ »
Πως τα πας προχώρησες καθόλου; Εγώ παρήγγειλα pacific wireless αλλά ο aerial τους έχει καθυστερήσει λίγο οπότε δεν ξέρω πότε θα αρχίσω στήσιμο. Περιμένω και ένα motherboard για να στήσω το μηχάνημα. Άντε να έρθει και η ρημάδα η vivodi να κάνουμε και vpn να γίνει πραγματικότητα ο πρώτος κόμβος του CyWN στη Θεσσαλονίκη.

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 10, 2006, 00:56:16 πμ »
Έχω σετάρει τον vpn server και τους clients. Έχω κάνει και δοκιμές αλλά θέλω ακόμη να ρυθμίσω κάποια πράγματα.
Ο Μήτσος (divak) από την Δευτέρα έχει άδεια, οπότε μας βλέπω το άλλο ή το παράλλο Σαββατοκύριακο να κάνουμε το ντου.
Όταν πάρεις το motherboard πες μου να σου κάνω post το how to έστω και ημιτελές για να ξεκινήσεις.

• Μέλος ΑΔΚΥ
  • Μύγα
  • Θα πάρω τα βουνά!
« Απάντηση #6 στις: Νοέμβριος 10, 2006, 18:50:30 μμ »
Έχω σετάρει τον vpn server και τους clients. Έχω κάνει και δοκιμές αλλά θέλω ακόμη να ρυθμίσω κάποια πράγματα.
Ο Μήτσος (divak) από την Δευτέρα έχει άδεια, οπότε μας βλέπω το άλλο ή το παράλλο Σαββατοκύριακο να κάνουμε το ντου.
Όταν πάρεις το motherboard πες μου να σου κάνω post το how to έστω και ημιτελές για να ξεκινήσεις.

Πάλι άδεια, πόσο κάνα μήνα; Από δευτέρα θα έχω το motherboard και ελπίζω και internet κάποια στιγμή μες τη βδομάδα οπότε θα τα πούμε.

Αποσυνδεδεμένος divak

• Μέλος ΑΔΚΥ
  • Κουνούπι
« Απάντηση #7 στις: Νοέμβριος 10, 2006, 19:34:45 μμ »
Όχι και μήνα, τρεις βδομάδες και έτσι όπως πάει του χρόνου θα έχω έξη μήνες ρεπό. Πάντως ο Baskin φροντίζει να έχουμε πάντα δουλείες.

• Μέλος ΑΔΚΥ
  • Μύγα
  • Θα πάρω τα βουνά!
« Απάντηση #8 στις: Νοέμβριος 13, 2006, 15:22:33 μμ »

Μου ήρθε και παίζει κανονικά (bootαρα ένα knoppix στα γρήγορα και σηκώθηκε κανονικά). Άσε που το mobo έχει και onboard vga και lan...  ότι πρέπει.

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #9 στις: Νοέμβριος 13, 2006, 16:30:37 μμ »
Σήμερα θα δοκιμάσω να στήσω το μηχάνημα με pfsense (είναι bsd based) το οποίο φαίνεται να είναι πολύ καλό και εύχρηστο (έχει web interface για τις περισσότερες ρυθμίσεις). Κατέβασε το και δοκίμασε το, δουλεύει σαν live cd και μετά μπορείς να το κάνεις εγκατάσταση και στον δίσκο.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 13, 2006, 16:37:43 μμ από baskin »

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #10 στις: Μάιος 31, 2007, 19:52:46 μμ »
Το τελικό σενάριο (τουλάχιστον μέχρι τώρα) για την αναβάθμιση του κόμβου divak(#7) περιλαμβάνει τα παρακάτω:

• Ξύλωμα του mikrotik.
  • Τοποθέτηση τετραπλού adaptor και μίας WLM54AG (τα έχουμε ήδη)
  • Εγκατάσταση pfsense
  • Τοποθέτηση νέου πιάτου με feeder 5Ghz (το έχουμε) και μίας omni 7db (θα την παραγγείλουμε)
  • Ενεργοποίηση BB με τον kernel-typo(#2) και AP (η b/g atheros level1 που φοράει ήδη το routerpc του divak)
  • Μεταφορά των baskin, mihpel και difil στο AP του divak.
Σιγά σιγά γίνεται η αγουρίδα μέλι. ;)

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #11 στις: Ιούνιος 23, 2007, 22:24:36 μμ »
Έγινε χθες η εγκατάσταση του pfsense router και του νέου πιάτου στον κόμβο divak. Δυστυχώς η Level 1 PCI b/g κάρτα που προοριζόταν να κάνει το AP αρνείται να συνεργαστεί με την minipci που λειτουργεί για το BB interface.

Συγκεκριμένα μόλις περαστεί η παράμετρος για το countrycode των atheros, η PCI εξαφανίζεται και μπλοκάρει μετά από λίγο όλο το σύστημα.
Εναλλακτική έχουμε (θα μπει ή μια minipci pirsm ή μία LAN με ένα Dlink 900) οπότε σήμερα θα συνεχίσουμε τις εργασίες και λογικά θα προλάβουμε να κάνουμε και την ευθυγράμμιση.

Αναμείνατε νέα το βράδυ μιας και θα ανέβουμε ταράτσα το απόγευμα μόλις σπάσει λίγο η ζέστη. Λογικά ο κόμβος θα ενεργοποιηθεί σήμερα εκτός απροόπτου.

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #12 στις: Ιούνιος 23, 2007, 23:30:49 μμ »
Εφόσον φοράει τετραπλό pci to mini-pci νομίζω καλύτερα είναι να βάλεις την prism προς αποφυγή εξτρά συσκευής-κατανάλωσης-θερμοκρασίας στο ταρατσοκουτί. Ούτως η άλλως, στον συγκεκριμένο κόμβο, το πολύ να μπει άλλο ένα BB οπότε ο τετραπλός mini-pci καλύπτει τις ανάγκες .

Ελπίζω μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να έχει έρθει και η omni για να κλείσουν οι εργασίες στον κόμβο divac και να δρομολογήσουμε σιγά σιγά και τα υπόλοιπα.

Πάρτε μαζί σας πολλά νερά και καραμέλες για την ζέστη ;) μην έχουμε ζαλάδες και βουτιές από ταράτσες  ;D

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #13 στις: Ιούνιος 24, 2007, 10:14:25 πμ »
Προβλημάτων συνέχεια... :(

Στήθηκε το routeropc με δύο LAN και τον τετραπλό με μία atheros. Κάναμε τις βασικές ρυθμίσεις, κάναμε και ευθυγράμμιση του link και μετά πήραμε τον π...

Το μηχάνημα παγώνει μετά από τυχαίο διάστημα. Δεν είναι θέμα θερμοκρασίας γιατί το είχαμε idle καμιά ώρα περίπου, όσο κάναμε την ευθυγράμμιση. Μόλις αρχίσει να περνάει λίγο traffic (ακόμη και από το LAN προς αυτό) ή προσπαθούμε να κάνουμε κάποια ρύθμιση, το μηχάνημα εξαφανίζεται. Επανέρχεται με reboot για να ξανακάνει τα ίδια.

Μάλλον δεν γουστάρει το τετραπλό, γιατί αρκετό καιρό τώρα δούλευε απροβλημάτιστα με μία PCI ασύρματη και δύο LAN σαν client.

Εν τέλει, αύριο θα γίνει ξεντέριασμα και θα φορεθούν τα περιφερειακά σε άλλο μηχάνημα μπας και δούμε άσπρη μέρα.

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #14 στις: Ιούνιος 25, 2007, 10:32:57 πμ »
Στήσαμε νέο μηχάνημα, το ανεβάσαμε στην ταράτσα, το ρυθμίσαμε και πλέον ο κόμβος divak(#7) έχει backbone σύνδεση με τον kernel-typo(#2). Με τις πρώτες δοκιμές που έχουμε κάνει το link αποδίδει γύρω στα 25Mbps

Πλέον περιμένουμε να παραλάβουμε την omni κεραία για να συνδέσουμε ένα dlink 900 για να λειτουργήσει ως AP στον κόμβο με σκοπό να μεταφερθούν και oι mihpel(#14), difil(#13) και baskin(#1) εδώ αντί του kernel-typo(#2) που συνδέονται τώρα.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 25, 2007, 20:45:07 μμ από baskin »