Αποστολέας Θέμα: Παρος?  (Αναγνώστηκε 1793 φορές)

Αποσυνδεδεμένος kosmi

• Κουνούπι
  • *
Παρος?
« στις: Σεπτέμβριος 26, 2008, 11:24:55 πμ »
Καλημέρα σε όλους.. Είμαι μόνιμος κάτοικος Πάρου εδώ και κάποιους μήνες και επιθυμώ να συνδεθώ στο ασύρματο δίκτυο των Κυκλάδων.
Η γεωγραφική μου θέση είναι καταχωρημένη στην WiND με όνομα και αριθμό κόμβου Ambelas (#111).
Δεν έχω αγοράσει ακόμα εξοπλισμό και γι' αυτόν το λόγο θα με βοηθούσε πολύ η συμβουλή σας.
Το χαρακτηριστικό που έχει η περιοχή μου είναι πως από την βεράντα του σπιτιού μου, βλέπω ανεμπόδιστα τον λιμάνι της Νάξου απέναντι. Τους Αγίους Πάντες όμως στην Πάρο (που είναι πχ. ο κόμβος Ag.Pantes-test (#35), καθώς και οι κεραίες του νησιού TV & FM ) δεν τους βλέπω διότι μεσολαβεί ένα ύψωμα πολύ κοντά στο σπίτι μου. Χαρακτηριστικό είναι δε, πως αν και αγόρασα τον καλύτερο εξοπλισμό για λήψη επίγειου σήματος τηλεόρασης, η θέση του σπιτιού δεν μου επιτρέπει ακόμα και από την ταράτσα να λάβω σήμα από Αγίους Πάντες.
Έτσι λοιπόν χωρίς τηλεόραση & χωρίς τηλέφωνο στο σπίτι (ακόμα περιμένω να βάλει κολόνα ο ΟΤΕ) καταλαβαίνετε πως η επιθυμία μου για σύνδεση με τον έξω κόσμο είναι μεγάλη..
Ευχαριστώ για την όρεξη και την προσπάθεια που κάνετε ώστε να γίνουμε περισσότεροι ενεργοί κόμβοι και δυναμικόι ελεύθεροι χρήστες.. 

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • Φύλο: Άντρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
Απ: Παρος?
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 26, 2008, 13:32:24 μμ »
Καλώς τον κι ας άργησε ;)

Φίλε μου καλώς ήρθες στην κοινότητα μας και σου εύχομαι γρήγορα να αποκτήσεις πολλά links. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με όρεξη γιατί ακόμη και στην Σύρο που έχει κάπως αναπτυχθεί το δίκτυο, είμαστε λίγοι.

Το κακό με την περίπτωση σου είναι, αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν σημεία με τα οποία θα μπορούσες να συνδεθείς. Όπως θα είδες στην πόλη της Νάξου δεν υπάρχει κάποιος ενδιαφερόμενος και στο νησί σου πέραν κάποιον δοκιμαστικών σημείων (στα οποία δεν υπάρχει εξοπλισμός) δεν έχει εκδηλώσει άλλος εκτός από εσένα ενδιαφέρον.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απελπιστείς. Τα ελεύθερα ασύρματα δίκτυα, θέλουν δουλειά, όρεξη, μεράκι και κυρίως συμμετοχή.

Θα σου πρότεινα να μην βιαστείς να πάρεις εξοπλισμό. Διερεύνησε (πάντα σε συνεννόηση με εμάς εδώ στο forum) τα πιθανά σημεία με τα οποία θα μπορούσες να συνδεθείς και κυρίως αν έχεις την όρεξη προσπάθησε να δημιουργήσεις έναν νέο πυρήνα στην Πάρο. Από εκεί και μετά το τεχνικό θέμα μην σε απασχολεί καθόλου. Έχουμε μεγάλη εμπειρία και μπορούμε να σε καθοδηγήσουμε και να σε βοηθήσουμε σε ότι χρειαστεί (ερχόμαστε και από εκεί αν χρειαστεί!!!).

Θα μπορούσες για αρχή να σηκώσεις ένα Access Point ώστε να εκπέμπεις και να φαίνεσαι σαν ενεργός κόμβος, λειτουργώντας ως δέλεαρ για άλλους ενδιαφερόμενους. Αν σε ενδιαφέρει το συζητάμε πιο τεχνικά.

Με μια πρώτη ματιά, υπάρχουν κάποια πιθανά σημεία στην Νάξο, με τα οποία θα μπορούσαν να βγούν links, αλλά θέλει διερεύνηση διότι οι χρήστες δεν είναι ενεργοί για αρκετό καιρό.

Περιμένουμε νέα, σκέψεις σου και ερωτήσεις σου.

Και πάλι καλώς ήρθες.

Αποσυνδεδεμένος kosmi

• Κουνούπι
  • *
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 26, 2008, 16:32:26 μμ »
Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση και κάνω επίσημη την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την δημιουργία Access Point στην περιοχή μου..
Προχωρήστε στην ενημέρωση για τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσω ώστε να καταφέρω τον σκοπό μου..
Αναγκάζομαι να μπαίνω στο ίντερνετ μέσω HSDPA από ένα usb modem της Cosmote.. Σκέφτομαι να δημιουργήσω κατ' αρχήν ένα ασύρματο οικιακό δίκτυο για να συνδέσω τους υπολογιστές μου (1 laptop & 1 HTPC desktop που ετοιμάζω) μεταξύ τους.. Αυτοί λοιπόν οι υπολογιστές πρέπει να συνδεθούν σε κάποιο Access Point..
Το Access Point που μου προτείνετε, για να εκπέμπω και να φαίνομαι σαν ενεργός κόμβος, είναι κάποιο always ON PC που πρέπει να φτιάξω το οποίο θα δουλεύει γι αυτόν το σκοπό με συγκεκριμένο hardware & software ή υπάρχει κάποια συσκευή στην αγορά που να προσφέρει αυτές τις λειτουργίες (όπως τα wireless modem/router)?
Ερώτηση λοιπόν.. χαρακτηριστικά απαιτήσεων για την δημιουργία ενός Access Point.. και ακολουθεί συνέχεια για τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί ένας γείτονας στα (800μ. με οπτική επαφή) που θέλει να συνδεθεί στον κόμβο μου..
Ρωτάω για να ξεκινήσω κάπως την προσέγγιση του θέματος μιας και είμαι ακόμα κουνούπι στο forum..

Με εκτίμηση,

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 26, 2008, 17:34:47 μμ »
Το εσωτερικό ασύρματο δίκτυο σου, είναι ξέχωρο εντελώς από τον κόμβο σου όσον αφορά τον εξοπλισμό. Μπορείς απλά να πάρεις ένα Access Point του εμπορίου (εγώ συνήθως για εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιώ της Level1) και να συνδέσεις ασύρματα τα συστήματα του σπιτιού σου.

Εάν σκοπεύεις να βάλεις ADSL αργότερα (μόλις ελεήσει ο ΟΤΕ) μπορείς να πάρεις από τώρα έναν Wireless ADSL router. Επίσης με πολλά πακέτα ADSL (και του ΟΤΕ) δίνουν δώρο wireless ADSL router, οπότε πριν αγοράσεις κάτι τσέκαρε τι θα σου δώσουν με την ADSL.

Πάμε τώρα στο ζουμί.

Δεν χρειάζεσαι pc για να σηκώσεις ένα Access Point. Αργότερα αν ο κόμβος σου μεγαλώσει και έχεις πολλές ζεύξεις (κυρίως backbone) εκεί μπορεί να χρειαστείς pc αλλά υπάρχουν και άλλες λύσεις. Θα τα δούμε αυτά αργότερα.

Για αρχή θα πρέπει εσύ να προμηθευτείς μία omni κεραία (πολυκατευθυντική κεραία για την σύνδεση των πελατών), ένα καλό Access Point για εξωτερικό χώρο και τα απαραίτητα καλώδια σύνδεσης και τροφοδοσίας. Τα περισσότερα καλά AP για εξωτερικό χώρο διαθέτουν Power Over Ethernet πράγμα που σημαίνει ότι στην ταράτσα σου θα ανεβάσεις μόνο ένα καλώδιο δικτύου.

Ο γείτονας σου θα πρέπει να προμηθευτεί μία κατευθυντική κεραία και μία αντίστοιχη συσκευή (μπορεί και την ίδια) με το AP σου ώστε να σε στοχεύσει και να συνδεθεί ως client.

Η άλλη περίπτωση είναι να στήσεται απευθείας backbone σύνδεση μεταξύ σας στα 5GHz. Θα έχετε μεγαλύτερη απόδοση, αλλά πολλαπλάσιο κόστος ώστε να προβλεφθεί και η μελλοντική επέκταση.

Πρόταση μου είναι για αρχή να σηκώσεις όπως είπαμε εσύ ένα AP και ο γείτονας να είναι ο πρώτος σου client. Αργότερα και αφού έχετε μάθει κάποια πράγματα, αναβαθμίζεται την σύνδεση σε backbone. Να ξέρεις ότι ο εξοπλισμός ποτέ δεν πάει χαμένος. Το AP σου μπορεί αργότερα να εξυπηρετεί άλλους πελάτες και ο γείτονας να δώσει την κεραία του (που δεν θα κάνει πλέον για backbone) σε άλλον πελάτη του AP σου (ή του δικού του αν έχει σηκώσει).

Για συγκεκριμένο εξοπλισμό στείλε μου pm (μην κατηγορηθούμε για διαφήμιση  ;) ). Για άλλες ερωτήσεις εδώ.

Αποσυνδεδεμένος kosmi

• Κουνούπι
  • *
« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 18, 2008, 20:05:36 μμ »
Το οικιακό δίκτυο τελικά το έφτιαξα ενσύρματα με ένα hub .. ρωτούσα γιατί δεν ήξερα αν θα εξυπηρετούσε το Access Point σε οικιακό επίπεδο (ανταλλαγή αρχείων απο το laptop στο HTPC)

Η ερώτηση που δημιουργείται τώρα είναι κατα πόσο το Access Point που θα σηκώσω θα με βάλει μέσα σε κάποιο δίκτυο..
Με την πολυκατευθυντική κεραία που συζητάμε θα έχω κάποια ανίχνευση άλλων δικτύων? και αν ναι σε ποιά συχνότητα/απόσταση?
Θα μπορώ δηλαδή να ανιχνεύσω κάποιο ασύρματο modem router της περιοχής και κατ' επέκταση να μοιραστώ τις υπηρεσίες που προσφέρει?
Το ρωτάω αυτό διότι ο γείτονας μου τελικά δεν είναι διατεθειμένος να αγοράσει εξοπλισμό για να με στοχεύσει και να επικοινωνίσουμε (δεν ξέρει αν θα μείνει για καιρό στην περιοχή) και ουσιαστικά είναι καλυμένος έχοντας το ιντερνετ του ΟΤΕ..

Μήν έχοντας κάποιον άμεσα ενδιαφερόμενο για το Access Point μου στην περιοχή, η αγορά του εξοπλισμού δείχνει να είναι ασύμφορη.. Αν όμως με τον εξοπλισμό αυτό μπορούσα να δώ τα διάφορα δίκτυα της περιοχής θα υπήρχε πιστεύω περισσότερο ενδιαφέρον..   

Μπορώ λοιπόν με την κεραία omni και ένα καλό Access Point για εξωτερικό χώρο, να δω κατ αρχήν το modem router του γείτονα?

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 18, 2008, 20:41:29 μμ »
Στα 800μ που έχεις γράψει ότι είναι ο γείτονας, χρειάζεται εξοπλισμός (κατευθυντικός) και από τις δύο πλευρές για να έχεις αξιοπρεπή σύνδεση.

Να έχεις στο μυαλό σου ότι τις omni κεραίες τις χρησιμοποιούμε για να συνδεθούν πελάτες σε εμάς και όχι εμείς κάπου άλλου.

Στην περίπτωση σου θα πρέπει να βάλει ο γείτονας ένας access point στην ταράτσα με omni κεραία (τουλάχιστον) και εσύ να τον στοχεύσεις με μία κατευθυντική.

Επίσης ασύρματο εξοπλισμό δεν στείνουμε για να "ανιχνεύσουμε" αν υπάρχει κανείς να συνδεθούμε (μπορεί να βρεις μόνο κλειδωμένα δίκτυα), αλλά σε συνεννόηση πάντα με όσους ενδιαφέρονται.

Αν θέλεις να αναλάβεις  εσύ όλο το κόστος της σύνδεσης με τον γείτονα (και εφόσον στο επιτρέπει) θα πρέπει να αγοράσεις εξοπλισμό και τα δύο άκρα.

Αποσυνδεδεμένος kosmi

• Κουνούπι
  • *
« Απάντηση #6 στις: Νοέμβριος 21, 2008, 20:49:31 μμ »
Δεν ξέρω τι να κάνω  :-\  Η λύση του γείτονα είναι κάτι που δεν το βλέπω να τραβάει..
Το θέμα είναι πως διστάζω να σηκώσω ένα ξερό Access Point και να περιμένω στα τυφλά.. Θέλω τουλάχιστον έναν client, να δω στην τελική και αν δουλεύει το σύστημα..
Απ' ότι είδα στο WiND υπάρχει ο aigeas(#115) ο οποίος είναι αρκετά κοντά μου αλλά δεν έχουμε οπτική επαφή..
Πιστεύεις πως μπορώ να καταφέρω να συνδεθώ μαζί του?
Απο το σημείο το δικό του φαίνεται πως μπορεί να δει Σύρο Μύκονο, χωρίς να είμαι σίγουρος..

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #7 στις: Νοέμβριος 21, 2008, 23:37:56 μμ »
Χωρίς οπτική, ξέχνα το. Τσάμπα τα χρήματα για τον εξοπλισμό.

Πάντως εμείς στην Σύρο έχουμε σηκώσει AP χωρίς πελάτες. Αν δεν θέλεις τώρα, κάνε υπομονή, ενημέρωσε κόσμο και μείνει σε επαφή, παρακολουθώντας το forum και τις εξελίξεις. Αργά η γρήγορα κάποιος θα εμφανιστεί.

Και εδώ στην Σύρο πιο πολύ με προσωπικές επαφές γίνεται δουλειά.

Καλή τύχη και μην απελπίζεσαι. Κυνήγησε το και στο τέλος θα γίνει!!!

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #8 στις: Νοέμβριος 22, 2008, 09:29:47 πμ »
Απ' ότι είδα στο WiND υπάρχει ο aigeas(#115) ο οποίος είναι αρκετά κοντά μου αλλά δεν έχουμε οπτική επαφή..

Τώρα που το κοίταξα καλύτερα, μπορεί με το aigeas(#115) να έχετε οπτική που να μην φαίνεται σωστά wind. Έλα σε επαφή μαζί του και πάρε ένα ζευγάρι κιάλια για να ελέγξετε και από τα δύο σημεία!!!!!

Αποσυνδεδεμένος kosmi

• Κουνούπι
  • *
« Απάντηση #9 στις: Νοέμβριος 25, 2008, 20:36:00 μμ »
Τα κιάλια τα έχω.. επαφή πώς κάνω?

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #10 στις: Νοέμβριος 25, 2008, 20:54:52 μμ »
Στείλε του email μέσα από το WiND. Στον κόμβο που έχει φτιάξει, υπάρχει επιλογή "Επικοινωνία με τους διαχειριστές".

Αποσυνδεδεμένος pzozef

• Κουνούπι
  • *
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουάριος 17, 2009, 13:25:03 μμ »
Ενδιαφερον το θεμα...εγινε τελικα τιποτα καλο στην Παρο?

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουάριος 17, 2009, 14:56:09 μμ »
Ενδιαφερον το θεμα...εγινε τελικα τιποτα καλο στην Παρο?

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι. Χρειάζεται όρεξη και δουλειά. Ακόμη και στην Σύρο, λίγοι έχουν καταλάβει τι είναι οι ασύρματες κοινότητες και τι μπορούν να σου προσφέρουν. Δυστυχώς οι περισσότεροι ξέρουν και καταλαβαίνουν μόνο το internet και τα p2p, οπότε βάζουν μία ADSL και σταματάει εκεί η ενασχόληση τους με τα δίκτυα.

Τα wifi είναι σαν τον ραδιοερασιτεχνισμό. Θέλει μεράκι και όρεξη για μάθηση. Δεν είναι download ταινίες και μουσικές. Είναι πειραματισμός, ψάξιμο και ενασχόληση με την αιχμή της τεχνολογίας και το ανοιχτό λογισμικό.

Όσοι πιστοί προσέλθετε. Βοήθεια υπάρχει, διάθεση για προώθηση της γνώσης από αυτούς που ξέρουν υπάρχει, το μόνο που μένει είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν και να γνωρίσουν τι είναι οι ελεύθερες ασύρματες κοινότητες.

Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να φανεί από τις εικόνες αλλά το θέμα είναι ότι με προσωπική δουλειά και όρεξη χτίζεται ένα περίπλοκο δίκτυο από τους χρήστες για τους χρήστες.
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 17, 2009, 15:02:57 μμ από baskin »

Αποσυνδεδεμένος airodump

• Κουνούπι
  • *
« Απάντηση #13 στις: Ιούνιος 23, 2009, 02:04:40 πμ »
ελα παιδια τι εγινε με την παρο? σε 1 με 2 εβδομαδες παω παρο(αμπελα).θα φτιαξουμε τιποτα  εκει με τους γειτονες?

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #14 στις: Ιούνιος 23, 2009, 11:20:52 πμ »
ελα παιδια τι εγινε με την παρο? σε 1 με 2 εβδομαδες παω παρο(αμπελα).θα φτιαξουμε τιποτα  εκει με τους γειτονες?

Καλώς τον. Σημεία ζωής από την Πάρο δεν έχουμε. Προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με αυτούς που έχουν δηλώσει κόμβους στην WiND και δεν αν μπορεί να γίνει κάτι.

Ακόμη και μόνος σου όμως μπορείς να σηκώσεις ένα AP για να αρχίσει να εκπέμπει και να φαίνεται μπας και τσιμπήσει κανείς.

Ότι χρειαστείς ενημέρωσε μας.