Αποστολέας Θέμα: Ερωτήσεις & Απορίες για το Linksys και τη σύνδεση του στην adsl & στο CyWN  (Αναγνώστηκε 1563 φορές)

anargi

• Επισκέπτης
Έχω το Linksys Wireless -G ADSL HOME GATEWAY model:WAG200G και έχω κάποιες απορίες και ερωτήσεις όσο αφορά τη σύνδεση  στην ADSL μου πρώτα και μετά στο CyWN.

1.Τι ρυθμίσεις πρέπει να κάνω στο linksys έτσι ώστε να βλέπει και την ADSL και το CyWN?
2.Οι ρυθμίσεις που πρέπει να κάνω στο linksys όσο αφορά τις ip θα είναι στατικές η με DHCP?
3.Στα p.c τι θα πρέπει να βάλω στατικές ή με DHCP και εκεί?

Το κυριότερο δεν έχω  καταλάβει  τι  ip πρέπει να βάλω για (το p.c-linksys-taratsorouter),τι gateway,subnetmask?
Ποιος θα δίνει ip και ποιος θα πέρνει.Που θα μπουν καρφωτές και που θα δουλεύει το DHCP?

Αυτά για αρχή.

« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 30, 2008, 16:26:36 μμ από anargi »

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • Φύλο: Άντρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
Πρώτα από όλα, όλες οι συσκευές σου θα πρέπει να βρίσκονται στο subnet που έχεις (το 10.215.5.216/29) για να μπορούν να βλέπουν το CyWN με απλό και εύκολο τρόπο.

Επίσης τον αν θα έχεις στατικές ή δυναμικές ip είναι δικό σου θέμα αναλόγως του τι θέλεις να κάνεις. Υποχρεωτικά ο ADSL router και o router για το CyWN (ταράτσα) θα πρέπει να έχουν στατικές ip γιατί εκτέλουν χρέη gateway (ο πρώτος προς το internet και ο δεύτερος προς το CyWN). Στα pc σου μπορείς να βάλεις είτε δυναμικές είτε στατικές ip. Αν θες όμως να σηκώσεις κάποια υπηρεσία σε ένα μηχάνημα αυτό θα πρέπει να έχει στατική ip). Τέλος υποχρεωτικά μόνος ένας router θα πρέπει να εκτελεί χρέη DHCP server (είτε ο ADSL είτε ο ταρατσοrouter).

Στην περίπτωση σου (μιας και έχεις wireless ADSL router και μπορεί να χρειαστεί να συνδεθεί κάποιος με φορητό στο τοπικό σου δίκτυο και να πάρει αυτόματα δυναμική ip) το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι:

1. Ο ταρατσοrouter σου έχει το 10.215.5.217 και ενεργό DHCP server (μιας και ήταν ο μόνος router στο δίκτυο σου). Απενεργοποιείς τον DHCP server.
2. Βάζεις τον ADSL router στο 10.215.5.218/255.255.255.248
3. Ορίζεις DNS στον ADSL router τον 10.215.2.126 (πρώτο) και έναν DNS του παροχέα internet σαν δεύτερο.
4. Ενεργοποιείς τον DHCP server στον ADSL router και του ορίζεις σαν pool από το 10.215.5.219 έως το 10.215.5.222
5. Βάζεις μία στατική ρούτα στον ADSL router που να λέει ότι το 10.0.0.0/8 (ή 255.0.0.0) βρίσκεται πίσω από τον 10.215.5.217 (τον ταρατσοrouter δηλαδή).
6. Βάζεις τα pc σου στην αυτόματη απόδοση ip και κάνεις τις δοκιμές σου να δεις αν όλα είναι σωστά.

Σε περίπτωση που θες στατική ip σε κάποιο pc αυτή θα πρέπει να είναι μέσα στο pool του DHCP server σου και σαν gateway θα βάλεις τον ADSL router (10.215.5.218). Στους DNS κάνεις ότι και στον ADSL router.

Αν δεν σου φτάνουν οι ip για τα μηχανήματα σου, ενημέρωσε για να μεγαλώσουμε το subnet σου.

anargi

• Επισκέπτης
Μέχρι το σημείο 3 όλα ok.Έφτασα στο σημείο 4 όπου όρισα  σαν pool από το 10.215.5.219.Μέχρι εκεί όμως δεν είδα επιλογή για να βάλω και το εώς 10.215.5.222

Και στο σημείο 5 μόλις πάω να βάλω  τη  στατική ρούτα στον ADSL router το 10.0.0.0/8 (ή 255.0.0.0) έχει επιλογή να βάλω και subnet όπου βάζω το 255.255.255.248 και gateway 10.215.5.217  (τον ταρατσοrouter δηλαδή).Μόλις δίνω save μου εμφανίζει το παρακάτω μήνυμα:

Invalid Destination IP address, please enter again.

Τη μ@λ@κι@ κάνω???

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
Μέχρι το σημείο 3 όλα ok.Έφτασα στο σημείο 4 όπου όρισα  σαν pool από το 10.215.5.219.Μέχρι εκεί όμως δεν είδα επιλογή για να βάλω και το εώς 10.215.5.222

Δεν ξέρω πως δουλεύει ο συγκεκριμένος router (δεν έχει τύχει να τον χρησιμοποιήσω και δεν τον προτιμώ) αλλά μπορεί να ζητάει εύρος. Δηλαδή μετά την αρχική ip (10.215.5.219) να του δίνεις πόσες ακόμη θα έχει το pool (στην περίπτωση σου 4)

Παράθεση
Και στο σημείο 5 μόλις πάω να βάλω  τη  στατική ρούτα στον ADSL router το 10.0.0.0/8 (ή 255.0.0.0) έχει επιλογή να βάλω και subnet όπου βάζω το 255.255.255.248 και gateway 10.215.5.217  (τον ταρατσοrouter δηλαδή).Μόλις δίνω save μου εμφανίζει το παρακάτω μήνυμα:

Invalid Destination IP address, please enter again.

Αναλόγως ποια πεδία έχει ο router σου γράφει 10.0.0.0/8 ή 10.0.0.0 255.0.0.0, όχι και τα δύο. Το 255.255.255.248 που γράφεις είναι λάθος. Δες τι σου έγραψα στις οδηγίες.

« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 30, 2008, 17:43:20 μμ από baskin »

anargi

• Επισκέπτης
Παράθεση
αλλά μπορεί να ζητάει εύρος. Δηλαδή μετά την αρχική ip (10.215.5.219) να του δίνεις πόσες ακόμη θα έχει το pool (στην περίπτωση σου 4)

Αυτό ακριβώς άρα είμαι ok και εδώ.

Παράθεση
Αναλόγως ποια πεδία έχει ο router σου γράφει

Ο router έχει τα εξής πεδία για τη στατική ρουτα:

Destination IP Address:όπου βάζω τη 10.0.0.0
εδω κολάω δεν ξέρω τη να βάλω Subnet Mask:δοκίμασα αυτό που είπες ότι είναι λάθος και το πήρε τώρα κανονικά δεν γκρίνιαξε,αλλά αφου λες ότι είναι λαθος πρέπει να το ξαναβγάλω αλλά τι να βάλω.Αυτό νόμιζα ότι έιναι το subnet μου???????
Gateway:όπου εκεί βάζω τη 217 του ταρατσορούτερ
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 30, 2008, 18:03:02 μμ από anargi »

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
Παράθεση
Ο router έχει τα εξής πεδία για τη στατική ρουτα:
Destination IP Address:όπου βάζω τη 10.0.0.0
εδω κολάω δεν ξέρω τη να βάλω Subnet Mask:δοκίμασα αυτό που είπες ότι είναι λάθος και το πήρε τώρα κανονικά δεν γκρίνιαξε,αλλά αφου λες ότι είναι λαθος πρέπει να το ξαναβγάλω αλλά τι να βάλω.Αυτό νόμιζα ότι έιναι το subnet μου???????
Gateway:όπου εκεί βάζω τη 217 του ταρατσορούτερ

Στην στατική ρούτα δεν βάζεις το subnet σου. Βάζεις το subnet του δικτύου που δηλώνεις. Στην περίπτωση σου δηλώνεις το 10.0.0.0 με mask 255.0.0.0.

Η στατική ρούτα έχει το εξής νόημα. Το τάδε subnet (για σένα το 10.0.0.0) με την τάδε netmask (για σένα 255.0.0.0) βρίσκεται πίσω από τον τάδε gateway (για σένα 10.215.5.217)

anargi

• Επισκέπτης
Λοιπόν μετά από όλα αυτά παραθέτω τα αποτελέσματα:

Το +1 είναι ότι το ασύρματο το είδε επιτέλους
Το -1 είναι ότι τό internet τύφλα μαύρη.

Για το μόνο που δεν είμαι σίγουρος είναι  για τη στατική ρούτα όποτε στέλνω ένα screenshot.Αν τα έχω βάλει σωστά τότε πάμε αλλού.
Στις ρυθμίσεις του adsl router π.χ:

Στο Internet Connection Type     Encapsulation: έχει κάποιες επιλογές όπως : 
RFC 2364 PPPoA
RFC 2516 PPPoE
RFC 1483 Routed
RFC 1483 Bridged
Bridge Mode Only
Από αυτά ξέρεις αν πειράζω κάτι???από default ήταν στο RFC 2364 PPPoA

Αν οι ρυθμίσεις που μου έχεις γράψεις τις έχω κάνει σωστά τότε ρωτάω αν θέλει κάτι άλλο ο adsl router να πειράξεις όπως π.χ το παραπάνω που έχω γράψει.
Κατέβασα το manual του αλλά τώρα έτσι όπως τα έχουμε κάνει δεν ξέρω τι  internet connection type να διαλέξω????

« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 30, 2008, 19:02:01 μμ από anargi »

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
H εικόνα που έχεις ανεβάσει είναι πολύ μικρή και δεν φαίνεται τίποτα. Κάνε ένα screenshot σε jpg και όχι bmp.

To ότι βλέπεις το CyWN σημαίνει ότι η στατική ρούτα είναι ok.

Το γιατί δεν έχεις internet είναι άλλο θέμα. Είτε PPPoA έχεις είτε PPPoE , δουλεύει και με τα δύο. Άστο στο PPPoA.

Η γραμμή σου (ADSL) συγχρονίζει; Οι κωδικοί σου (username και password) είναι σωστοί;

anargi

• Επισκέπτης
Παράθεση
H εικόνα που έχεις ανεβάσει είναι πολύ μικρή και δεν φαίνεται τίποτα. Κάνε ένα screenshot σε jpg και όχι bmp.

Τώρα είναι οκ την αντικατέστησα.

Παράθεση
Η γραμμή σου (ADSL) συγχρονίζει

Πως θα το δω αυτό? Το λαμπάκι αν εννοείς αυτό, στον adsl router του internet τύφλα.

Παράθεση
Οι κωδικοί σου (username και password) είναι σωστοί

Ναι τους ξανατσέκαρα.

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
Η στατική σου είναι ok.

Τσέκαρε στο menu status του ADSL router σου. Κάνε και ένα screenshot.

Λογικά το ADSL λαμπάκι στον router σου πρέπει να μένει μόνιμα αναμμένο όταν η γραμμή σου έχει συγχρονίσει. Μάλλον έχεις πρόβλημα γραμμής.

anargi

• Επισκέπτης
Απ: Ερωτήσεις & Απορίες για το Linksys και τη σύνδεση του στην adsl & στο CyWN
« Απάντηση #10 στις: Νοέμβριος 30, 2008, 19:36:43 μμ »
Παράθεση
Τσέκαρε στο menu status του ADSL router σου. Κάνε και ένα screenshot.

Το DSL Connection  tab στο menu status προφανώς θες να δεις ε?Γιατί έχει και άλλες καρτέλες,αν θες κάποιες από τις άλλες πες.

Παράθεση
Λογικά το ADSL λαμπάκι στον router σου πρέπει να μένει μόνιμα αναμμένο όταν η γραμμή σου έχει συγχρονίσει. Μάλλον έχεις πρόβλημα γραμμής.

Το λαμπάκι αυτό που λες είναι μόνιμα αναμένο δεν αναβοσβήνει, το λαμπάκι του internet είναι σβηστό.

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #11 στις: Νοέμβριος 30, 2008, 19:39:06 μμ »
Δεν ξέρω τι καρτέλες έχει ο συγκεκριμένος router. Βάλε τις όλες.

Αν το ADSL λαμπάκι είναι αναμμένο, η γραμμή σου είναι ok. Αν δεν ανάβει το λαμπάκι internet, τότε έχεις πρόβλημα με την σύνδεση στο παροχέα ή έχεις λάθος κωδικούς. Δες στα logs του router, αν δε τα καταλαβαίνεις ανέβασε screenshot.

Από ότι βλέπω στο προηγούμενο screenshot η γραμμή σου είναι οκ (768 γραμμή έχεις;)

Κάνε και ένα screenshot με τις ρυθμίσεις της σύνδεσης (ο κωδικός λογικά δεν πρέπει να φαίνεται).
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 30, 2008, 19:42:06 μμ από baskin »

anargi

• Επισκέπτης
« Απάντηση #12 στις: Νοέμβριος 30, 2008, 19:56:05 μμ »
Παράθεση
Δεν ξέρω τι καρτέλες έχει ο συγκεκριμένος router. Βάλε τις όλες.

Μπορείς να τις δεις στο προηγούμενο screenshot, στο menu status που μου είπες  έχω πατήσει το tab  DSL connection και  έχει  άλλες 3:

Gateway
Local Network
Wireless
& DSL connection που είναι το προηγούμενο screenshot

Παράθεση
Δες στα logs του router, αν δε τα καταλαβαίνεις ανέβασε screenshot.

Το μοναδικό log που έχει: <παρακάτω σε screenshot>

Παράθεση
από ότι βλέπω στο προηγούμενο screenshot η γραμμή σου είναι οκ (768 γραμμή έχεις;)

4 σάρα είναι η γραμμή γιατί γράφει το 768 δεν ξέρω το είδα και εγώ πριν και κόλλησα.

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #13 στις: Νοέμβριος 30, 2008, 19:59:08 μμ »
Καταρχάς η γραμμή σου συγχρονίζει στα 768. Πάρε δώσε βλάβη. Οι άλλες καρτέλες που μου έβαλες δεν μου λένε κάτι. Την καρτέλα που βάζεις το username και password θέλω.

Κλείδωσε και το wireless σου!!!!

anargi

• Επισκέπτης
« Απάντηση #14 στις: Νοέμβριος 30, 2008, 20:19:53 μμ »
Παράθεση
Κλείδωσε και το wireless σου!!!!

Ναι αυτό ξέχασα να το αναφέρω,παίζει κόμπλα όταν το κάνω disable το wireless, το λαμπάκι κανονικά πρέπει να σβήνει, αυτό όμως συνεχίζει και ανάβει μετά από μια διακοπή 4-5 sec σαν είναι ενεργοποιημένο κανονικά.