Αποστολέας Θέμα: Εγκατάσταση suse και πρόβλημα με raid  (Αναγνώστηκε 804 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Din_OS

• Σφήκα
  • Φύλο: Άντρας
  • All reality is virtual
    • I.D 3d graphics
Εγκατάσταση suse και πρόβλημα με raid
« στις: Δεκέμβριος 27, 2006, 20:00:32 μμ »
Ανοίγω αυτό το thread για να το έχουν υπόψη τους και οι υπόλοιποι μην τυχόν και συναντήσουν μια τέτοια περίπτωση... Έχω τον υπολογιστή μου με Windows και 2 SATA σε stripe. Παίρνω 3ο σκληρό για να βάλω Linux (opensuse 10.2).. Η εγκατάσταση κυλάει ομαλά αλλά στο GRUB πετάει error διότι το raid setup έχει γίνει softwarικα από windows και δεν αφήνει το Linux να το διαβάσει σωστά.. Αλλάζω το boot sequence για να δώσει βάση στον σκληρό που θα εγκατασταθεί το λειτουργικό και να μην χρειαστεί να ασχοληθεί με το raid αλλά τίποτα.. Τώρα ανακαλύπτω ότι (μετά από 6 αποτυχημένες απόπειρες εγκατάστασης και διάφορους πειραματισμούς) ότι κάθε φορά που γίνεται η εγκατάσταση έστω και εσφαλμένα μάλλον δεν διαγράφει τα παλιά partitions  και απλώς δημιουργεί νέα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα διότι διέκρινα ότι στο partition create συνεχίζει με αύξοντα αριθμό (Baskin αυτό το είδα μετά την τελευταία κλήση που σου έκανα και συγγνώμη που στα έχω ζαλίσει κυριολεκτικά) ενώ στο partition manager μου βγάζει sdb1 εώς sdb7..

Μόλις το λύσουμε θα σας πω και πως λύθηκε μην τυχόν και συναντήσετε ανάλογη περίπτωση... Αν κάποιος γνωρίζει κάτι για τη λύση του πολύ ευχαρίστως να την ακούσω.. Διότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται...  ;D ;D
Dreaming lets you know that reality exists

Syros.gr administrator

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
Απ: Εγκατάσταση suse και πρόβλημα με raid
« Απάντηση #1 στις: Δεκέμβριος 28, 2006, 18:02:18 μμ »
Θα το δούμε από κοντά. Μην ζητάς συγνώμη (ούτε εμένα μου έχει τύχει παρόμοια περίπτωση) οπότε καλό είναι για όλους.
Θυμήσου να γράψεις την λύση εδώ όταν τελειώσουμε γιατί μπορεί εγώ να το ξεχάσω. ;)

Αποσυνδεδεμένος Din_OS

• Σφήκα
  • All reality is virtual
    • I.D 3d graphics
« Απάντηση #2 στις: Ιανουάριος 03, 2007, 16:05:48 μμ »
Στα suse forums μου απάντησε ένα παλλικάρι ως εξής :

In boot loader options, there is a button that lets you edit how GRUB is configured, access how GRUB is "mapped". you should check to see if hd0 is set to where you installed SUSE and not the raid array. For some reason, in my installation, YAST was defaulting to the RAID address instead of say "dev/sda".

Βέβαια ο χαβαλές είναι ότι δεν έχω ιδέα που θα βρω το hd0 το μόνο που βλέπω είναι στο boot loader location τσεκαρισμένο το boot from master boot record αλλά πιο κάτω μπορώ να τσεκάρω και το custom boot partition και έχει επιλογές για /dev/sdb1, sdb2, sdb3, sdc1... hd0 όμως πουθενά..

Επίσης υπάρχουν στο ίδιο μενού (boot loader location) οι επιλογές boot from boot partition και boot from  root partition... ο Θεός μαζί μας..

Syros.gr administrator

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #3 στις: Ιανουάριος 03, 2007, 16:38:14 μμ »
Εκεί που έχει custom boot partition σου δίνει επιλογή για /dev/sdb σκέτο χωρίς νούμερο;
Αν όχι δοκίμασε να επιλέξεις /dev/sdb1. Θυμήσου να έχεις στο boot order στο bios πρώτον τον δεύτερο SATA (αυτόν που είναι standalone).
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 03, 2007, 16:40:02 μμ από baskin »

Αποσυνδεδεμένος Din_OS

• Σφήκα
  • All reality is virtual
    • I.D 3d graphics
« Απάντηση #4 στις: Ιανουάριος 03, 2007, 17:04:55 μμ »
Δοκίμασα και με sdb1 και με sdb2, βρήκα και το map που έλεγε το παλλικάρι και όντως είχε το raid αυτόματα ρυθμισμένο.. Ξανακράσαρε το GRUB αλλά ότι αλλαγή και να έκανα δεν μου το παίρνει εξακολουθεί να βγάζει error... Νομίζω ότι είμαι σε καλό δρόμο πάντως διότι βρήκα τις εξτρα ρυθμίσεις για το boot options αλλά όντας rookie στο Linux δεν γνωρίζω κάποιες περαιτέρω ρυθμίσεις που ίσως να βοηθούσαν...

Syros.gr administrator

Αποσυνδεδεμένος Din_OS

• Σφήκα
  • All reality is virtual
    • I.D 3d graphics
« Απάντηση #5 στις: Ιανουάριος 04, 2007, 03:23:52 πμ »
Λοιπόν τα πράγματα έχουν ως εξής.. Χρειάζεται στο boot loader options να τοποθετήσετε σωστά τους δίσκους διότι ενώ δίνει το opensuse σε sdb1 αν πάτε στο more και κάνετε edit configuration files τότε θα διαπιστώσετε ότι θα παέι να τοποθετήσει τo grub πάνω στο raid. Εκεί άλλαξα το configuration και αντί για nvidia map κλπ κλπ έβαλα sdb (σκέτο χωρίς νούμερο). Έπειτα σιγουρέψετε ότι τα partitions είναι σωστά τοποθετημένα διότι αν κάνετε εγκατάσταση το λειτουργικό όπως εγώ και μετά ξανακάνετε εγκατάσταση ενώ δείχνει delete partitions και τα κάνει, για άγνωστο λόγο εμένα μου κράτησε τα partitions έστω σαν ονόματα και στο custom boot έφτασα κάποια στιγμή να βλέπω 7 partitions ???

Η εγκατάσταση κύλισε ομαλά και το grub δεν έβγαλε σφάλμα... Επειδή όμως ποτέ δεν μου πάνε τα πράγματα όπως τα θέλω έχω τώρα το εξής... Ενώ κάνει dual boot και βγάζει επιλογή για suse και windows παρόλα αυτά δεν μου bootάρει τα windows (αυτό που μου έλεγες baskin).. Και το δεύτερο μου πρόβλημα είναι το εξής : Με ξεκινάει σε command line μου είπανε ότι για να βγω σε γραφικό περιβάλλον πρέπει να δώσω την εντολή startx. Όταν δίνω την εντολή μου βγάζει το εξής σφάλμα :

(ΕΕ) AIGLX : DRI module not loaded
FATAL : Module evdev not found
Wacom unable to read first byte of request '~#' answer after 3 tries
No core pointer

Fatal server error :
Failed to initialize core devices
XIO : fatal IO error 104 (Connection reset by peer) on X server '':0.0''
        after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining.

Οποιαδήποτε συμβουλή παρακαλώ όπως λεχθεί  ;D

Syros.gr administrator

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #6 στις: Ιανουάριος 04, 2007, 17:08:56 μμ »
Κανονικά δεν έπρεπε να έχεις πρόβλημα με το γραφικό περιβάλλον. Κάτι πείραξες που δεν έπρεπε κατά την διάρκεια της εγκατάστασης.

Τρέξε το yast από κονσόλα και πήγαινε στο Software -> Installation Source.

Εκεί κάνε Add και πρόσθεσε το παρακάτω repository:

ftp://download.nvidia.com/opensuse/10.2/

Εννοείται ότι έχεις ρυθμίσει την πρόσβαση στο δίκτυο. Μετά πήγαινε στο Software Management κάνε αναζήτηση για nvidia και εγκατέστησε τον nvidia 3d driver. Μετά από αυτό δοκίμασε να ρυθμίσεις το γραφικό περιβάλλον από Graphics card and monitor.

Αυτά τα windows σας έχουν φάει. Next next next να κάνεις σε καθαρό σύστημα όλα δουλεύουν ρολόι με πολλές διανομές linux.  :P

Αποσυνδεδεμένος Din_OS

• Σφήκα
  • All reality is virtual
    • I.D 3d graphics
« Απάντηση #7 στις: Ιανουάριος 16, 2007, 16:22:29 μμ »
Μου είπαν επίσης μια απάντηση για το raid που δείχνει ενδιαφέρον... Μπορείτε να τη δείτε εδώ

http://www.overclock3d.net/articles.php?type=3&id=51&page=1&desc=dual_boot_raid_windows_and_linux

Syros.gr administrator

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #8 στις: Ιανουάριος 16, 2007, 20:37:52 μμ »
Μου είπαν επίσης μια απάντηση για το raid που δείχνει ενδιαφέρον... Μπορείτε να τη δείτε εδώ

http://www.overclock3d.net/articles.php?type=3&id=51&page=1&desc=dual_boot_raid_windows_and_linux

Ενδιαφέρον, καλά έκανε και το έστειλες.

Αποσυνδεδεμένος petrogazz

• Συντονιστής
  • Μύγα
  • Θα πάρω τα βουνά!
    • /home/PeTRogazZ - EnduroLinux Blog
« Απάντηση #9 στις: Ιανουάριος 17, 2007, 15:34:21 μμ »
Επειδή είχα παρόμοια προβλήματα με τον Grub παραθέτω τις εμπειρίες μου. Τα windows για να bootάρουν από Grub πρέπει να είναι στο δίσκο που έχει εγκατασταθεί grub και αν υπάρχουν άλλα partitions στον δίσκο, να είναι το πρώτο κατα σειρά partition. Διαφορετικά πρέπει να δωθουν οι εντολές  map (hd0) (hd1) και map (hd1) (hd0). ΠΧ το δικό μου σύστημα με 2 sata δίσκους είναι ως εξής: Πρώτος δίσκος με win και ένα extra partition αποθήκη, δεύτερος δίσκος openSUSE στον οποίο κάθεται ο grub, δηλωμένος για first boot ο δεύτερος και εντολή map στον grub για να bootάρουν και τα win. Καλό είναι οι εντολές στον grub να γράφονται από κάποιον editor γιατί από το yast δεν τις ακούει σωστά. Το βραδάκι που θα είμαι σπίτι θα σας δώσω και το ακριβές setup του grub.

Αποσυνδεδεμένος petrogazz

• Συντονιστής
  • Μύγα
  • Θα πάρω τα βουνά!
    • /home/PeTRogazZ - EnduroLinux Blog
« Απάντηση #10 στις: Ιανουάριος 17, 2007, 23:08:13 μμ »
Ιδού οι ρυθμίσεις μου για τα Windows στο /boot/grub/menu.lst

title Windows
    root (hd1,0)
    makeactive
    chainloader +1
    map (hd0) (hd1)
    map (hd1) (hd0)

Αποσυνδεδεμένος Din_OS

• Σφήκα
  • All reality is virtual
    • I.D 3d graphics
« Απάντηση #11 στις: Ιανουάριος 19, 2007, 20:43:43 μμ »
Εξακολουθεί το πρόβλημα μου στο dual boot (δεν bootαρει τα windows) αλλά αντιμετωπίζω πρόβλημα μάλλον με την οθόνη και όχι με την κάρτα γραφικών. Έκανα ξανά εγκατάσταση από την αρχή το suse και ενώ βλέπει κανονικά την GeForce 6600 δεν αναγνωρίζει οθόνη... στο summary πριν την εγκατάσταση αφήνω ως έχουν τα δεδομένα για την οθόνη (αν θυμάμαι καλά την έβλεπε 17αρα ε 1280*1024) κάνω test configuration και το μόνο που κάνει είναι να αναβοσβήσει η οθόνη και να με επαναφέρει εκεί που ήμουνα χωρίς να βγάζει κάποιο μήνυμα ότι όλα οκ... Αλλάζω το configuration στα κανονικά της οθόνης (1440*900 widescreen) και ξανακάνω test configuration αλλά και πάλι το ίδιο... Συνεχίζω την εγκατάσταση και ενώ ξεκινάει το suse δεν με πάει σε kde αλλά στο yast όταν δίνω startx μου βγάζει error όπως πριν...

Syros.gr administrator

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #12 στις: Ιανουάριος 19, 2007, 21:14:17 μμ »
Τι οθόνη επιλέγεις;

Επέλεξε LCD -> 1440x900 70 Hz.

Τσέκαρε έαν η οθόνη υποστηρίζει αυτά τα Hz σε αυτήν την ανάλυση για καλό κακό.
Ψάξε και στα μοντέλα Viewsonic να δεις εάν υπάρχει η δική σου, γιατί μπορεί η αυτόματη ανίχνευση να μην την βρίσκει.

Αποσυνδεδεμένος Din_OS

• Σφήκα
  • All reality is virtual
    • I.D 3d graphics
« Απάντηση #13 στις: Ιανουάριος 20, 2007, 03:14:22 πμ »
Τα τσέκαρα όλα αλλά τίποτα... Τα ίδια $k@t@ και καμία ένδειξη βελτίωσης  ??? ::)

Syros.gr administrator