Συμφωνώ μαζί σου στο ότι είμαστε λίγοι για να καλύψουμε τις ανάγκες ενός καινούργιου portal-site-lug όπως θες πέστο, και αν και λίγοι μερικοι είμαστε και τυφλοί.
Δεν είμαστε απλά λίγοι, είμαστε ανύπαρκτοι. Έχω προσωπικά παραδείγματα ανθρώπων που ασχολούνται σχετικά αρκετά με το linux (ως χρήστες πάντα), αλλά δεν έχουν γράψει ούτε μισή γραμμή ακόμη και στο forum. Αυτό δεν έχει να κάνει με καμία υποχρέωση τους, αλλά το λέω για να τονίσω ότι μία διαδικτυακή παρουσία χρειάζεται και κάποια παραπάνω συμμετοχή και όπως βλέπεις ακόμη και άνθρωποι του κύκλου μας δεν έχουν διάθεση (ή χρόνο) να συμβάλουν σε αυτό.
Προσωπικά εγώ να σου πω την αλήθεια, δεν ασχολούμε τόσο με τα δίκτυα, όσο με το linux, σαν χόμπι μιλάω πάντα.
Γι αυτό είσαι τυφλός!!!

Το linux και τα δίκτυα είναι ένα πράγμα. Το 99% των δικτυακών συσκευών linux τρέχει. Όλοι έχουν τουλάχιστον μία δικτυακή συσκευή με linux στο σπίτι τους και δεν το ξέρουν....
Πιστεύω ότι πιο πολλούς οπαδούς-χρήστες ("ή άτομα που θέλουν να φύγουν από τα windows και να έρθουν στο κόσμο του Ελεύθερου Λογισμικού") κερδίζει σε καθημερινή βάση το linux παρά τα ασύρματα δίκτυα-ασύρματες κοινότητες, με την σημασία που το λέμε εμείς και όχι δίκτυα κλέβω από το διπλανό μου την adsl του.
Όντως και να ευχαριστούμε την Microsoft για αυτό.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Apple, η οποία εισπράττει την δυσαρέσκεια κάποιων για τα windows, πασάροντας τους το γυαλιστερό παραμύθι της (το οποίο είναι εξίσου βρωμερό με τα windows, όχι σε τεχνικά αλλά σε ηθικά και πολιτικά ζητήματα). Τα ασύρματα δίκτυα από την άλλη είναι μεράκι και πλέον στην εποχή της ADSL είναι ξεκάθαρος πειραματισμός και έρευνα. Δεν είναι βαρέθηκα τα windows ας πάω να δω τι άλλο υπάρχει. Προσωπικά δεν είμαι αρνητικός στους νέους χρήστες (όσον αφορά το linux) αρκεί όμως να αποβάλουν την κακιά νοοτροπία που κουβαλούν από τα windows. Και όπως έχει δείξει η ιστορία αυτού του τύπου οι χρήστες δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα πέραν από διαφήμιση. Δεν κάνουν debugging, δεν συμμετέχουν σε κοινότητες, δεν προσφέρουν βοήθεια γιατί έτσι έμαθαν να λειτουργούν στα windows.
Διαφορετικά προωθείς στο net και δελεάζεις απλούς χρήστες & συντοπίτες να γίνουν μέλη μιας κοινότητας (ή να έρθουν σε μία συνάντηση) που ασχολείται κάθε αυτού με το Ελεύθερο Λογισμικό και διαφορετικά μία ασύρματη κοινότητα.Φτωχή μου γνώμη.
Ασύρματα Δίκτυα με την έννοια που λέμε εμείς απαιτεί αν δεν κάνω λάθος κάποιο κόστος, "πέρα από την τεχνογνωσία" για πιάτα - κεραίες - ap, που ένας απλός χρήστης αν δεν έχει το μικρόβιο και την αρρώστεια, να τα σκάσει για να πειραματιστεί λίγο πιο σοβαρά δεν πρόκειται να μπει σε αυτό το τριπάκι.
Ελεύθερο Λογισμικό, εφαρμογές,distro,server αρκεί ένα μηχάνημα και μπορείς να πειραματιστείς όσο θες, ακόμη και στο ίδιο σου το desktop.Πολύς κόσμος ασχολείται σε τέτοιο επίπεδο.
Δίκιο έχεις, αν και πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε στην Σύρο είχε διάθεση να ασχοληθεί (και να προσφέρει) σε μια linux κοινότητα, στο CyWN θα έψαχνε για συμπαράσταση και επέτρεψε μου να αμφιβάλλω για το πολύς (όσον αφορά την Σύρο). Ναι υπάρχουν κάποιο που ασχολούνται, αλλά όχι τόσο ώστε να αναζητήσουν και άλλους (τους οποίους θα έβρισκαν στην μόνη τεχνολογική διαδικτυακή κοινότητα που υπάρχει στο νησί, δηλαδή το CyWN). Γενικώς διακρίνω μία (σε γενικό κοινωνικό επίπεδο) αδυναμία (για μην την πω ανικανότητα) να μοιράζονται οι συντοπίτες μας πράγματα, πράγμα που νομίζω ότι το βιώνεις και εσύ καθημερινά. Συνήθως στις άλλες πόλεις οι ακαδημαϊκές κοινότητες (φοιτητές, μεταπτυχιακοί, μόνιμο προσωπικό, καθηγητές) έχουν ξεκινήσεις αντίστοιχες προσπάθειες. Εδώ ακόμη και σε αυτόν τον τομέα, μας έχει φάει ο καφές και το αραλίκι... για να μην φτάσω να σχολιάσω τους εκπαιδευτικούς (καθηγητές και δασκάλους) που απλά τα ξύνουν. Τέτοιοι άνθρωποι σε άλλες πόλεις ξεκίνησαν και συνεχίζουν αντίστοιχες προσπάθειες (έχοντας και περισσότερο ελεύθερο χρόνο αλλά και χρησιμοποιώντας υποδομές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων). Αναζητώ πραγματικά την έκφραση της διανόησης σε αυτό τον τόπο και ομολογώ ότι δεν την βρίσκω. Να είσαι σίγουρος ότι αν αυτοί οι άνθρωποι υπήρχαν σε αυτό το νησί, εδώ θα ερχόντουσαν για να ζητήσουν συμμετοχή και βοήθεια γιατί θα ήταν σίγουρο ότι θα την βρουν.
Πέρα απ' όλα αυτά:
ακόμη και σαν ασύρματη κοινότητα νομίζω ότι δεν κάνουμε τίποτα όσο αφορά την προώθηση του cywn,,, ενός μελλοντικού sylug, ή κάποιας συνάντησης. Δηλαδή δεν έχουμε οργανώσει κάτι όσο αφορά τα δίκτυα ή το Ελεύθερο Λογισμικό,ενα workshop για μία διανομή που κάποιος μπορεί να την ξέρει καλά και μπορεί να κάνει μία παρουσίαση ή για κάτι άλλο όσο αφορά τα ασύρματα δίκτυα. Χιλιάδες μου έρχονται αυτή τη στιγμή στο μυαλό για το τι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και να οργανώσουμε και να προωθήσουμε το cywn ή το sylug.
Και ερχόμαστε πάλι στο ζήτημα της προσφοράς και της έλλειψης ενδιαφέροντος. Ναι μπορούμε και εμείς να οργανώσουμε κάτι, αλλά πάλι καταλήγουμε στο ότι 2-3 θα τρέξουν και ότι χρειάζονται περισσότεροι (όχι πολλοί, ακόμη 2-3 θα έφταναν).
Και ναι είτε σαν ασύρματη κοινότητα είτε σαν sylug μπορεί να είμαστε στην αρχή 3,5,7 άτομα αν διοργανώσουμε κάτι, αλλά σιγά - σιγά θα μαζευτούμε κάμποσοι. Γιατί ωραία να τα λες απο το net αλλά και η ανθρώπινη επικοινωνία μετράει, περισσότερο και ιδίως ανάμεσα σε άτομα που έχουν κοινό ενδιαφέρον και μεράκι.
Αν καθιερώσουμε σε ένα χώρο ή σε μία καφετέρια έστω μία φορά το μήνα κάτι σιγά σιγά θα ακουστεί και διαδοθεί από στόμα σε αυτί-- και από αυτί σε στόμα.
Αυτό είναι καλή ιδέα και θα πρέπει να το βάλουμε μπρος, αν θέλεις κάνε μια νέα δημοσίευση στο κατάλληλο μέρος για να το οργανώσουμε.
Προσωπικά είμαι μέλος σχεδόν σε όλα τα lug και όσο μπορώ τα παρακολουθώ,πιο πολύ όμως και σε καθημερινή βάση παρακολουθώ το hellug. Εκεί βλέπω ανθρώπους να γνωρίζονται μέσα από το net και από το forum αλλά και απ' έξω, από διάφορες εκδηλώσεις,workshop και μπυροκαταστάσεις που διοργανώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα με θέμα το Ελεύθερο Λογισμικό και όχι μόνο.
Φαντάσου είναι 2853 μέλη στο hellug και αυτοί που πραγματικά ασχολούνται ζεστά - ζεστά και τραβιούνται σε διάφορα meetings που κάνουνε δεν είναι πάνω από 20-30 άτομα.
Χρειάζεται όμως μία κρίσιμη μάζα. Δεν είναι 2-3 είναι 10-20 και τουλάχιστον στην Σύρο δεν έχω δει διάθεση (όπως σου ανέλυσα και παραπάνω)....
Μπορούμε να το ξεκινήσουμε και εμείς αυτό και να το διαδώσουμε ο καθένας με τον τρόπο του και πιστεύω σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα προσελκύσουμε και άλλους linux...άδες που μένουν στην Σύρο και έχουν λίγο ψυλά την μύτη και βλέπουν μόνο τον θεό.
Επέτρεψε μου να αμφιβάλλω όχι για την προσέλκυση κάποιων ανθρώπων, αλλά για το αν κάποιοι (που έχουν επαφή με κάποιο τρόπο με την τεχνολογία στην Σύρο) θα ρίξουν την μύτη τους....
Τέλος θέλω να πω ότι εγώ είμαι διαθέσιμος να προσφέρω όπου και όσο μπορώ, όσο αφορά το Ελεύθερο Λογισμικό και την ανάκτηση του sylug και μόνο.
Αν υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα μέλη γνωστά και άγνωστα τότε μπορούμε να δούμε πιο αναλυτικά τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας.
Και κάτι τελευταίο γίνει δεν γίνει η ανάκτηση του sylug, ψηφίζω στην κινητοποίηση των μελών του cywn όσο αφορά τις συναντήσεις,διοργανώσεις και γιατί όχι και κάποια workshop από κάποιους πιο έμπειρους χρήστες.
Βασικά διαφωνώ με τον διαχωρισμό. Πάντα έβλεπα το CyWN σαν την τεχνολογική διαδικτυακή κοινότητα της Σύρου (και των Κυκλάδων) χωρίς να αποκλείεται κανείς. Πάντα είχε στενότατη συγγένεια και σχέση με το ανοιχτό λογισμικό (είμαστε το μόνο αμιγώς open source wireless community τουλάχιστον στην Ελλάδα) και θα ήθελα να λειτουργήσει ως εφαλτήριο και για άλλες προσπάθειες.
Δεν θεωρώ ότι έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να διαχωρίσουμε τους εαυτούς μας αυτήν την στιγμή, από την άλλη δεν λέω και όχι. Εμείς οι ίδιοι είμαστε και από την μία και από την άλλη. Πιστεύω ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν συνδυαστικά τουλάχιστον στην αρχή και θα πάρουν τον δρόμο τους αν υπάρχει διάθεση και όρεξη. Έτσι λειτουργεί άλλωστε το open source.
Τέλος πέραν της πρότασης για συναντήσεις, την οποία θα πρέπει να πάρουμε ζεστά, περιμένω προτάσεις που έχουν να κάνουν και με την δόμηση της πληροφορίας στον ιστοχώρου του CyWN (τουλάχιστον για τώρα). To forum νομίζω ότι μπορεί να μας καλύψει αρκετό καιρό ακόμη (σαν forum) και μπορούμε να δώσουμε και μία πιο linux-open source διάσταση (με περισσότερους πίνακες και κατηγοριοποίηση). Επίσης και στο κεντρικό site μπορούν να γίνουν εμφανής θεματικές ενότητες.
Εν τέλει, αν θέλεις την άποψη μου, ποτέ δεν αισθάνθηκα ξεχωριστά τα δίκτυα και το open source, μιας και η φιλοσοφία είναι η ίδια (και είναι τώρα πολύ επίκαιρη με τις προσπάθειες ελέγχου του διαδικτύου).