Αποστολέας Θέμα: Συμβίωση Windows και linux raid  (Αναγνώστηκε 574 φορές)

Αποσυνδεδεμένος pasific

• Κουνούπι
  • *
  • Φύλο: Άντρας
Συμβίωση Windows και linux raid
« στις: Μάιος 22, 2010, 14:12:18 μμ »
οκ επειδη εχω δυο δισκος 500 σε raid χωρισμενο στα τρια στο ενα win7 στο αλλο xp και στο τριτο αρχεια τη θα μου προτεινες να κανω γιατι φοβαμαι μην γινει και καμια πατατα.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 22, 2010, 14:14:46 μμ από pasific »

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 22, 2010, 14:34:54 μμ »
Να πάρεις ένα δίσκο και να βάλεις εκεί το linux που θα επιλέξεις. Ότι και να κάνεις με την υλοποίηση που έχεις, θέλεις τουλάχιστον resize τα partitions, οπότε χωρίς backup, δεν κάνεις τίποτα γιατί κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί αν θα γίνει πατάτα.

Το παλαιολήθωμα που λέγεται XP τι το θέλεις. Μόνο σε virtual machine πλέον έχει νόημα.

Αποσυνδεδεμένος pasific

• Κουνούπι
  • *
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 22, 2010, 15:10:49 μμ »
δηλαδη αν βαλω πανω σε ραιντ παντα καθαρη εγκατασταση λινουξ και μετα ριξω και τα 7 δεν θα εχω προβλημα (το ραιντ ειναι απο μητρικη και οχι απο win).

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 22, 2010, 15:31:04 μμ »
δηλαδη αν βαλω πανω σε ραιντ παντα καθαρη εγκατασταση λινουξ και μετα ριξω και τα 7 δεν θα εχω προβλημα (το ραιντ ειναι απο μητρικη και οχι απο win).

Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω ... αλλά φιρί φιρί το πας για δράματα ! :)

Οι υλοποιήσεις raid στις consumer μητρικές είναι 99,999% softraid υλοποιήσεις με official υποστήριξη μόνο για windows !
Αν όντως θέλεις να αφιερώσεις χρόνο ... για αρχή δες αν έχει περάσει υποστήριξη για τις raid "δυνατότητες" του controller της μητρικής σου στον πυρήνα που θα χρησιμοποιήσεις ( ή σε οποιονδήποτε πυρήνα ! lol )

« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 22, 2010, 15:53:59 μμ από mihpel »

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 23, 2010, 01:48:19 πμ »
Επειδή ξαναβλέποντας την απάντησή μου έχω την αίσθηση ότι είναι μισή και για να σε προλάβω από προβλήματα ....

Αν θέλεις να βάλεις linux στο σύστημα που περιέγραψες πιο πάνω και να αποφύγεις "σπασίματα" της συστοιχίας raid και κρεμασμένα windows, ή βάζεις έξτρα δίσκο ή κανονικό controller ! Και εξηγώ ...

Τα softraid υποσυστήματα, την τελευταία φορά που κοίταξα, δεν υποστηρίζονται από τους πυρήνες του Linux ! Για να στήσεις Linux σε raid με τέτοιο σύστημα ή αγοράζεις κάποιον σοβαρό controller (το οποίο σου λύνει όλα τα προβλήματα αλλά ξαναστήνεις τα πάντα ) ή πας σε mdadm όπου ξεχνάς το raid στα windows .

Το να βάλεις έξτρα δίσκο εκτός συστοιχίας θα σου δώσει μισή λύση γιατί και πάλι το linux θα βλέπει τους δίσκους τις συστοιχίας σου σαν 2 ξεχωριστούς 500άριδες. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να τους κάνει mount και να διαβάζεις τα περιεχόμενά τους με την προϋπόθεση να έχεις προσθέσει "noatime,norecover" στα mount points του fstab που τους αφορούν. Σε περίπτωση όμως που θα προσπαθήσεις να γράψεις σε αυτούς, η συστοιχία σου στην καλύτερη θα θέλει rebuild !

Συνεπώς λύση με έξτρα δίσκο σημαίνει αυστηρό read only με "noatime,norecover,ro" στο fstab ή καθόλου access των raid δίσκων από το linux. Σε κάθε περίπτωση το δεύτερο ενδείκνυται !

Κατά την γνώμη μου ένας καλός controller είναι μονόδρομος και τον κουβαλάς και στα καινούργια-αναβαθμισμένα σου συστήματα.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 23, 2010, 03:27:33 πμ από mihpel »

Αποσυνδεδεμένος pasific

• Κουνούπι
  • *
Απ: Συμβίωση Windows και linux raid
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 23, 2010, 12:19:59 μμ »
καταλαβα οκ δεν εχω προβλημα με το read only δεν με πειραζει γιατι τα αρχεια τα βαζω και στον εξωτερικο μου ενα qnap που κανει καθε μερα backup απο τα win αρα βαζω ενα δισκο και τα βαζω εκει και βλεπουμε .
η πως βλεπετε την λυση να τα σηκωσω προς το παρον σε virtualbox?
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 23, 2010, 12:29:50 μμ από pasific »

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 23, 2010, 16:54:57 μμ »
Αν ακολουθήσεις την λύση δίσκου πρόσεξε να αγνοήσεις εντελώς τους raid δίσκους κατά το setup (τους προσθέτεις μετά με προσοχή) και το που θα μπει ο Grub και πως θα "βλέπει" τα windows . Γενικά θέλει προσοχή, διάβασμα και απαραίτητα Backup !
To virtualbox είναι άλλο κεφάλαιο και η επιλογή μεταξύ των 2 έγκειται καθαρά στο τι θέλεις να κάνεις με το σύστημά σου !

Αποσυνδεδεμένος pasific

• Κουνούπι
  • *
« Απάντηση #7 στις: Μάιος 23, 2010, 17:19:30 μμ »
μπα με φοβίζετε θα κανω το αλλο θα βγαλω τον ενα δισκο θα τον κρατησω για μπακαπ και θα τα βαλω μαζι με τα win7 ετσι και αλιως εχω τον εξωτερικο που ειναι και αυτος 2*1000 και αν κατι παει στραβα τον ξαναβαζω και ξανα στηνο το raid 

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 23, 2010, 23:08:44 μμ »
Μη φοβάσαι βρε.
Αν δεν τσακίσεις 5-6 συστήματα δεν μαθαίνεις !!  8) (Στράτο βάλε κανένα smiley ninja ! xexexexe)
Απλά είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα προσέξεις για να μην έχεις δράματα (όπως σου ξαναείπα) ! :)

Για αρχή !

1. ΠΑΡΕ BACKUP !!!!!
2. Μελέτα την διαδικασία και κάνε μια light έρευνα σε κομμάτια της που μπορεί να σε προβληματίζουν.   
3. Φτιάξε καφέ και κλείσε το τηλέφωνο.
4. Ξεκίνα setup και βάλε τον grub στον δίσκο του linux ΟΧΙ στο mbr .
5. Αγνόησε εντελώς οτιδήποτε αφορά το raid κατά την εγκατάσταση του linux
6. Χρησιμοποίησε τον boot loader των windows για κύριο loader και δήλωσε εκεί το Linux (εναλλακτικά διαλέγεις δίσκο από bios boot sequence " F11 ? " )

μετά τα ξαναλέμε για να ρυθμίσεις και το readonly για το raid   ;)

Αλλιώς σπάσε το raid όπως το περιγράφεις και παίρνε συχνότερα backup  ;D

Αποσυνδεδεμένος pasific

• Κουνούπι
  • *
« Απάντηση #9 στις: Ιούνιος 02, 2010, 19:25:18 μμ »
έκανα μια προσπάθεια, έβγαλα το ένα δίσκο, αλλά επειδή η μητρική (P5LD2-VM DH) μου έλεγε ότι αν χαλάσω το raid υπάρχει περίπτωση να χάσω τα δεδομένα !!!!!το άφησα έτσι και προχώρησα το αποτέλεσμα ήταν να μην βλέπω τον δίσκο καθόλου  απο το kubuntu. Όπως ακριβός μου περιγραψες, τώρα το θέμα είναι ότι ενώ έχω raid contoler Silicon Image SI-3114 δεν έχω ομως κενή pci δυο είναι όλες και όλες αλλιώς δεν έχει νόημα ο δεύτερος σκληρός τωρα την επόμενη θα ειμαι πιο προετοιμασμένος  για να προχωρήσω δεν είχα πάρει τα απαραίτητα backup.
έχει κανένας χρησιμοποίηση το MozBackup για μεταφορά απο win σε  linux  γίνετε?

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #10 στις: Ιούνιος 02, 2010, 20:59:29 μμ »
Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μιας και είμαι καιρό σε linux (χρόνια τώρα...), αλλά λογικά κάποια πράγματα (από ότι με μια ματιά) τα κάνει.