Επειδή ξαναβλέποντας την απάντησή μου έχω την αίσθηση ότι είναι μισή και για να σε προλάβω από προβλήματα ....
Αν θέλεις να βάλεις linux στο σύστημα που περιέγραψες πιο πάνω και να αποφύγεις "σπασίματα" της συστοιχίας raid και κρεμασμένα windows, ή βάζεις έξτρα δίσκο ή κανονικό controller ! Και εξηγώ ...
Τα softraid υποσυστήματα, την τελευταία φορά που κοίταξα, δεν υποστηρίζονται από τους πυρήνες του Linux ! Για να στήσεις Linux σε raid με τέτοιο σύστημα ή αγοράζεις κάποιον σοβαρό controller (το οποίο σου λύνει όλα τα προβλήματα αλλά ξαναστήνεις τα πάντα ) ή πας σε
mdadm όπου ξεχνάς το raid στα windows .
Το να βάλεις έξτρα δίσκο εκτός συστοιχίας θα σου δώσει μισή λύση γιατί και πάλι το linux θα βλέπει τους δίσκους τις συστοιχίας σου σαν 2 ξεχωριστούς 500άριδες. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να τους κάνει mount και να διαβάζεις τα περιεχόμενά τους με την προϋπόθεση να έχεις προσθέσει "
noatime,norecover" στα mount points του fstab που τους αφορούν. Σε περίπτωση όμως που θα προσπαθήσεις να γράψεις σε αυτούς, η συστοιχία σου στην καλύτερη θα θέλει rebuild !
Συνεπώς λύση με έξτρα δίσκο σημαίνει αυστηρό read only με "noatime,norecover,ro" στο fstab ή καθόλου access των raid δίσκων από το linux. Σε κάθε περίπτωση το δεύτερο ενδείκνυται !
Κατά την γνώμη μου ένας καλός controller είναι μονόδρομος και τον κουβαλάς και στα καινούργια-αναβαθμισμένα σου συστήματα.