Ψηφοφορία

Ποιο πιστέυετε ότι είναι καλύτερο desktop-enviroment, ή window manager?

kde
5 (62.5%)
gnome
2 (25%)
xfce
0 (0%)
lxde
0 (0%)
awesome
1 (12.5%)
Blackbox
0 (0%)
Icewm
0 (0%)
Fluxbox
0 (0%)
Openbox
0 (0%)
Άλλο
0 (0%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 7

Αποστολέας Θέμα: Comparison of X Window System desktop environments!  (Αναγνώστηκε 430 φορές)

anargi

• Επισκέπτης
Comparison of X Window System desktop environments!
« στις: Μάιος 27, 2010, 16:22:23 μμ »
Λοιπόν ανοίγω αυτή την ψηφοφορία, μίας και υπάρχει και στα περισσότερα forum, γιατί όχι και εδώ.

Σφάζονται για το ποιο είναι το καλύτερο, με επιχειρήματα και μη. Πιστεύω εδώ να μην  σφαχτούμε, αλλά να επικρατήσει μία χαλαρή κουβέντα.

Καταρχήν παρακάτω παραθέτω μία λίστα με τα desktop environment, ολοκληρωμένα και μη, που υπάρχουν στις περισσότερες διανομές είτε από default, είτε από εγκατάσταση εξ αρχής.

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_X_Window_System_desktop_environments

Όταν λέω ολοκληρωμένα και μη, εννοώ ότι υπάρχουν μερικοί windows manager, που είναι μέρος, υποσύνολο του kde, ή του gnome και για να δουλέψουν σωστά, χρησιμοποιούν πολλά πράγματα από βιβλιοθήκες, αρχεία  κ.λ.π,  που χρησιμοποιεί ο kde, ή gnome, ή o xfce, ή, ο lxde κ.τ.λ.

Λοιπόν για να μην μακρηγορώ τελειώνω με τα εξής 2 ερωτήματα:

1.)Ποιο desktop environment ή windows manager(όχι file manager) χρησιμοποιείται και γιατί?

2.)Ποιος  desktop environment ή windows manager(όχι file manager)  πιστεύετε ότι είναι καλύτερος και γιατί?

3.)Αν κάποιος δεν βρίσκεται στην λίστα, της ψηφοφορίας του forum και υπάρχει στην λίστα που έχω παραθέσει, από την Wikipedia ας γράψει ποιο είναι και γιατί το χρησιμοποιεί, ή γιατί πιστεύει ότι είναι καλύτερος από τα άλλα.

Του στιλ ψηφίζω χωρίς επιχειρήματα και χωρίς να γράψω 2 λόγια δεν ισχύει, αφού το νήμα έχει σκοπό να πέσουν απόψεις και ιδέες, για το πιστεύει ο καθένας και να βγει ένα σχετικό πόρισμα. Ίσως να μάθουμε ή να ακούσουμε και κάτι από κάποιο άλλο μέλος, που να μην το γνωρίζουμε.

Λοιπόν ξεκινάω πρώτος και αρχίζω την ιστορία μου με το kde, μίας και ήταν η πρώτη επαφή σε ένα distro που είχα πρωτοβάλει πριν 5 χρόνια.

Ξεκίνησα με kde, πήγα για πολύ λίγο στο gnome, ξαναέπεσα στο kde για αρκετό καιρό, μέχρι που πήρα λίγο την κάτω βόλτα και έμπλεξα με τον xfce,  για περίπου 1 ½ χρόνο.Τους τελευταίους όμως 6 -7 μήνες έχω πάρει αρκετά την κάτω βόλτα και έχω πέσει στο window manager awesome που αν μην τι άλλο το όλο theme του είναι αντίθετο με τα γραφικά και τα φρου – φρου και αρώματα και έχει εστιάσει σε άλλα πράγματα.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλό και κακό, ωραίο και άσχημο σε αυτά τα πράγματα, μια και ο καθένας αναλόγως με τις ανάγκες του διαλέγει ένα από τα τόσα πολλά που υπάρχουν στην ελεύθερη “αγορά”, σε αντίθεση με το κλειστό λογισμικό.

Η γνώμη μου είναι ότι περισσότερη ανάπτυξη κώδικα, φιλικότατο ως προς την πρώτη εμφάνιση τουλάχιστον, μιας και μοιάζει πολύ με τα windows  είναι o kde.Η τεχνολογική ανάπτυξη και ο κώδικας που υπάρχει πίσω από τον kde,  μίας και έχει ξεφύγει κατά πολύ, μόνο καφέ και παστίτσιο δεν φτιάχνουν ακόμη με το πάτημα ενός κουμπιού. Το plasma που το πρωτοείδαμε στο opensuse το 11.1 ή 11.0 δεν ξέρω, δεν θυμάμαι, διόρθωσε baskin θα αργήσουμε να το δούμε σε οποιοδήποτε άλλο d.e¨η x.w-d.e.

Από την άλλη πάλι ο gnome είναι πιο λιτός και πιο ελαφρύς. Η παραμετροποίηση του περιορίζεται λίγο πιο λίγο από το Kde τουλάχιστον. Μπορεί να ψάχνεις ώρες πως κάνει κάτι ή αλλάζει κάτι από γραφικό. Για όποιον χειρίζεται την κονσόλα δεν έχει πρόβλημα για κάποιον νέο χρήστη όμως είναι λιγάκι πακέτο, αφού μέχρι και στα κουμπιά του γραφικού για επιλογή η αναίρεση κάποιας λειτουργίας τα έχουν τσιγκουνευτεί.

Ο xfce νομίζω ότι είναι το επόμενο στάδιο, μίας και αυτός ακολουθεί πιστά την ανάπτυξη.
Αν και είναι μικρότερο Project από τα άλλα 2 μεγαλύτερα kde, gnome νομίζω ότι είναι το επόμενο στάδιο. Μιας και απ ότι έχω δει διάφορα distro ως προς το default τους τον προωθούν αρκετά. Είναι πιστεύω πιο παραμετροποιήσιμος από τον gnome και λιγότερο από τον kde. Ελαφρύς και αυτός πάει σφαίρα. Έχει αρκετά μεγάλη κοινότητα και τον χρησιμοποιεί αρκετός κόσμος, παρόλο που μερικοί ούτε ακουστά δεν τον έχουν και τον σνομπάρουν.

Και καταλήγω στον awesome που χρησιμοποιώ τώρα. Αρκετά μικρότερο Project από όλα τα παραπάνω που ανέφερα. Είναι γραμμένος στην γλώσσα C και Lua.Ο κώδικας του είναι σαφώς λιγότερος από του Kde,gnome,xfce μιας και δεν υπάρχουν τόσες γραφικές λειτουργίες και είναι ευκολότερο να τον πειράξεις.Τα πάντα τα φτιάχνεις εσύ μέσω config αφού κουμπιά και φρου-φρου δεν υπάρχουν και πολλά.Το πληκτρολόγιο το χρησιμοποιείς περισσότερο και το ποντίκι ελάχιστα, συνήθως μόνο για το internet. Είναι πολύ γρήγορος, ελαφρύς λιτός, αλλά και μη φιλικός ως προς τους νέους χρήστες. Αρκετά minimal θα έλεγα.

Μέχρι στιγμής τον χρησιμοποιώ στο σπίτι, αλλά το έχω βάλει και στο netbook και καμιά φορά τον χρησιμοποιώ και εκεί.
Αν δεν το σπάσω μίας και τον πειράζω όσο δεν πάει και παίζω αρκετά μαζί του θα τον έχω όσο αντέξει.

Λοιπόν για να καταλήξω ψηφίσω τον awesome μίας και αυτόν χρησιμοποιώ ως stadar, σαν δεύτερο ψηφίζω τον xfce, αλλά ως καλύτερο και πολύ πιο μπροστά από τους άλλους ψηφίζω τον kde και μετά τον gnome.

Αυτά! Τους άλλους τους έχω χρησιμοποιήσει για πολύ λίγο οπότε δεν έχω ούτε άποψη ούτε εμπειρία.

Η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή για αρκετό καιρό.

« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 27, 2010, 16:30:12 μμ από anargi »

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • Φύλο: Άντρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
Απ: Comparison of X Window System desktop environments!
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 27, 2010, 16:56:52 μμ »
Χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά KDE σε όλα μου τα συστήματα, μιας και θεωρώ ότι είναι το πιο προηγμένο πλήρες desktop για το linux αυτή την στιγμή. Δεν αναφέρομαι μόνο στο αισθητικό και οπτικό κομμάτι, αλλά και στις τεχνολογίες που βρίσκονται από κάτω μετά την έκδοση 4.

Προσωπικά μου αρέσει να μπορώ να πειράξω την οποιαδήποτε λεπτομέρεια και παράμετρο του desktop enviroment μέσω διαλόγων και χωρίς να χρειάζεται να πειράζεις αρχεία τύπου registry (βλέπε Gnome).

Επίσης θεωρώ ότι για το λίγο προχωρημένο χρήστη είναι ότι πιο πλήρες σε περιβάλλον εργασίας έχει να προσφέρει το ανοιχτό λογισμικό αυτή την στιγμή. Από την άλλη μπορεί να τρομάξει τους αρχάριους που δεν έχουν σκοπό να εμβαθύνουν ή να ψάξουν τι μπορεί να κάνει.

Πολύ ωραίο είναι και το netbook interface του KDE στο οποίο αλλάζεις με ένα click από το κοινό desktop. Γενικώς και οι KDE εφαρμογές (λόγο της QT) είναι ή τουλάχιστον φαίνονται πιο προσεγμένες (π.χ. amarok τον οποίο και σε gnome συστήματα τον βάζω επειδή απλά δεν υπάρχει καλύτερος player). Επίσης στο θέμα τον εφέ, o KDE δεν κρέμεται από τρίτες εφαρμογές (π.χ. compiz) αλλά ενσωματώνει όλα τα φρου φρου.

Τέλος το ότι ο GNOME είναι πιο ελαφρύς είναι μύθος. Επιφυλάσσομαι να δω πλέον τον GNOME 3.

Πάντως όταν δουλεύω σε Ubuntu (την default έκδοση με τον Gnome) νομίζω ότι γυρίζω στην εποχή των XP (από αισθητικής άποψης).

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα λοιπόν. Το ζητούμενο είναι οι επιλογές και γενικά όλα αυτά τα DE wars, distro wars κλπ τα έχω βαρεθεί απίστευτα.

Την εποχή των minimal DEs την έζησα στις αρχές του linux (περίπου 1993) και για κάμποσα χρόνια. Δεν ξαναγυρίζω στο minimal πια, γιατί πλεόν χρειάζομαι διαστημόπλοιο και όχι skateboard!!! ;D
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 27, 2010, 16:59:53 μμ από baskin »

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 27, 2010, 21:33:44 μμ »
Ο κάθε ένας έχει τα υπέρ του και τα κατά του.
Έχοντας χρησιμοποιήσει κατά βάση Gnome, όχι από άποψη αλλά σαν default wm στις διανομές που χρησιμοποιώ, μπορώ να πω ότι δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να κοιτάξω αλλού.
Έβαλα και Kde, έβαλα και Fluxbox και το μόνο που άλλαξε ήταν το μενού που διαλέγω τις εφαρμογές μου και το περίβλημα της κονσόλας.
Θεωρώ ότι ο KDE είναι μπροστά από άποψη framework (qt) και παραθυρικών ευκολιών (fish rules), o Gnome είναι πιο φιλικός και ευκολοχώνευτος για πρώτη γνωριμία με τον κόσμο του linux λόγο της λιτότητας του και από εκεί και πέρα το υποκειμενικό χάος...
Όλα εξαρτιόνται από το τι θέλεις να κάνεις και πως σου αρέσει να το κάνεις .

Μια καλή αντίστοιχη ψηφοφορία θα ήταν μεταξύ ξανθιάς, καστανής και κοκκινομάλλας με επιχειρήματα και αιτιολόγηση στην επιλογή !!!  8)

edit: Ξέχασα να γράψω ότι οι επιλογές του Poll δεν με καλύπτουν οπότε δεν ψηφίζω (δεν έχει "όλα") ! :)
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 27, 2010, 21:37:44 μμ από mihpel »

Αποσυνδεδεμένος petrogazz

• Συντονιστής
  • Μύγα
  • Θα πάρω τα βουνά!
    • /home/PeTRogazZ - EnduroLinux Blog
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 28, 2010, 00:36:57 πμ »
Ψήφισα KDE μιας και αυτό χρησιμοποιώ στο βασικό μου σύστημα.

Μου πέφτει λιγο βαρύς βέβαια γιατί (λόγω οικονομικών δυσχερειών αλλά και επειδή δεν χαλάνε τα ρημάδια) τα pcs μου είναι όλα 5ετίας και βάλε, χρησιμοποιώ και gnome και τελευταία είπα να δοκιμάσω και τον xfce.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 28, 2010, 00:38:30 πμ από petrogazz »

Αποσυνδεδεμένος Din_OS

• Σφήκα
  • All reality is virtual
    • I.D 3d graphics
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 28, 2010, 03:04:57 πμ »
Δεν έχω πάει πολύ μακριά στα ενδότερα του Linux αλλά όταν δοκίμασα window manager ομολογώ ότι ο KDE με συνεπήρε από αισθητικής και λειτουργικής άποψης. Παρόλα αυτά δεν έχω καταφέρει να σετάρω -ακόμα- suse για να το ευχαριστηθώ παραπάνω...  ;D
Dreaming lets you know that reality exists

Syros.gr administrator

Αποσυνδεδεμένος acoul

• Κουνούπι
  • *
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 28, 2010, 12:42:25 μμ »
το kde τα έχει κάνει λίγο σαλάτα τα τελευταία 2 χρόνια.  Ακολούθησα την συμβουλή του Linus και γύρισα σε gnome τον τελευταίο χρόνο και για desktop χρήση είναι μια χαρά.  Το kde απλά δεν παιζόταν από θέμα προβλημάτων.  Όλα αυτά μετά από χρήση kde πολλών ετών στο παρελθόν.

Για κάτι μικρά atom desktop που έχω, η μόνη βιώσιμη λύση για μένα είναι το xfce4.  Βέβαια όλα αυτά είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων και σε πόσο βάθος το ψάξει/βασανίσει ο κάθε ένας.
--
Όταν μεγαλώσω θα γίνω ντιβέλοπερ

Αποσυνδεδεμένος dipodo

• Μέλος ΑΔΚΥ
  • Κουνούπι
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 28, 2010, 14:28:26 μμ »
περι ορεξεως.... linux να 'ναι....  :)