Καλησπέρα,
Θα ήθελα να ρωτήσω ξέρει ή έχει ασχοληθεί κανένας με το θέμα αυτό?
Θέλω να βάλω 2 Solar Panels των 12v-30W με 4 μπαταρίες 12v-12Ah.
Θα συνδέσω τις μπαταρίες παράλληλα για να έχω 12v έξοδο με 48Ah.
Τα φωτοβολταϊκά να τα συνδέσω και αυτά παράλληλα για να έχουν έξοδο 12v με 60w ?
Επίσης πως μπορώ να μετρήσω τον χρόνο φόρτησης των μπαταριών καθώς
και την κατανάλωση που έχω από τα μηχανήματα που θέλω να συνδέσω?
Γειά σου Grumman, ξέρω 5 πράγματα περί του θέματος, και θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω όσο μπορώ.
Τα φωτοβολταϊκά θα τα συνδέσεις όντως παράλληλα μεταξύ τους, αν και δεν θα έχουν σταθερα 12Volt θα παίζει λίγο, και εξαρτάται από την ένταση του φωτός, καθώς και επίσης από τον ρυθμιστή φόρτισης. Κανονικά θα πρέπει να έχει λίγο παραπάνω από 12 Volts έξοδο, για να μπορεί να φορτίζει τις μπαταρίες. Έχε πάντως υπόψιν σου ότι θα πρέπει νομίζω να μπεί κάποια δίοδος στα πάνελ, γιατι δεν είναι σίγουρο ότι θα βγάζουν και τα 2 την ίδια ακριβώς τάση (για διάφορους λόγους, πχ. δυσλειτουργία ενός από τα δύο, επικάθηση περισσότερης σκόνης στο ένα, σκίαση κτλ...) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να δημιουργηθεί πρόβλημα σε τέτοια περίπτωση στα πανελ (άσκοπη κατανάλωση ισχύος). Μερικά πάνελ έχουν από τη μάνα τους δίοδο, αν και σε αυτα εδώ, που δεν μου γεμίζουν το μάτι, δεν βλέπω κάτι σχετικό στα features τους.
Όσον αφορά τον χρόνο φόρτισης, είναι λίγο περίπλοκο, καθώς για να τον υπολογίσεις με κάποια σχετική ακρίβεια, θα πρέπει να έχεις αξιόπιστα μοντέλα και μετρήσεις ηλιοφάνειας και θερμοκρασίας της περιοχής από προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους. Ενδεικτικά, αν είχες συνεχή ηλιοφάνεια και τα πανελς δούλευαν 100%, θα χρειαζόσουν για να γεμίσεις τις μπαταρίες, χωρίς να καταναλώνεις ταυτόχρονα από αυτές ενέργεια, περίπου 14 ώρες. (1,7Α+1,7Α=3,4Α -> σε μία ώρα θα είχες 3,4Ah -> Άρα 48Ah/3.4Ah~=14 ώρες).
Όσο για τις καταναλώσεις σου, δέν έχεις παρά να δείς τα χαρακτηριστικά ενέργειας που αναγράφουν πάνω τους. Διαφορετικά θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ένα Βαττόμετρο, ή και έναν μετρητή ενέργειας. Υπάρχουν και κάτι φτηνιάρικοι που δείχνουν με μια σχετικά καλή προσέγγιση την κατανάλωσή σου.
Υπάρχουν και εδώ μαγαζιά που πουλάνε τέτοια, δεν χάνεις τίποτα να κάνεις μια ερώτηση προς το Μάννα μεριά...
Δεν ξέρω αν σε βοήθησα καθόλου...έκανα όμως ότι μπορούσα.