Αποστολέας Θέμα: Solar Panels, μπαταρίες και κατανάλωση  (Αναγνώστηκε 701 φορές)

Συνδεδεμένος Grumman

• Μύγα
  • **
  • Φύλο: Άντρας
    • Κόμβος (#39) Grumman
Solar Panels, μπαταρίες και κατανάλωση
« στις: Ιούλιος 11, 2010, 21:44:05 μμ »
Καλησπέρα,

όπως λέει και ο τίτλος έχω δεί κάτι Solar Panels στο Aerial.net και ψήνομαι να αγοράσω κανένα.

Θα ήθελα να ρωτήσω ξέρει ή έχει ασχοληθεί κανένας με το θέμα αυτό?

Θέλω να βάλω 2 Solar Panels των 12v-30W με 4 μπαταρίες 12v-12Ah.

Θα συνδέσω τις μπαταρίες παράλληλα για να έχω 12v έξοδο με 48Ah.

Τα φωτοβολταϊκά να τα συνδέσω και αυτά παράλληλα για να έχουν έξοδο 12v με 60w ?

Επίσης πως μπορώ να μετρήσω τον χρόνο φόρτησης των μπαταριών καθώς
και την κατανάλωση που έχω από τα μηχανήματα που θέλω να συνδέσω?

Ευχαριστώ πολύ,
Θανάσης.

PS: Τα link για τα pannels.

http://www.aerial.net/shop/product_info.php?cPath=104&products_id=682
http://www.aerial.net/shop/product_info.php?cPath=104&products_id=685
Για να δείτε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει
ο κόμβος Grumman #39 κάντε ένα κλίκ στο:
www.grumman.cywn

Αποσυνδεδεμένος dimag

• Μύγα
  • **
Απ: Solar Panels, μπαταρίες και κατανάλωση
« Απάντηση #1 στις: Ιούλιος 11, 2010, 22:49:19 μμ »
Καλησπέρα,

Θα ήθελα να ρωτήσω ξέρει ή έχει ασχοληθεί κανένας με το θέμα αυτό?

Θέλω να βάλω 2 Solar Panels των 12v-30W με 4 μπαταρίες 12v-12Ah.

Θα συνδέσω τις μπαταρίες παράλληλα για να έχω 12v έξοδο με 48Ah.

Τα φωτοβολταϊκά να τα συνδέσω και αυτά παράλληλα για να έχουν έξοδο 12v με 60w ?

Επίσης πως μπορώ να μετρήσω τον χρόνο φόρτησης των μπαταριών καθώς
και την κατανάλωση που έχω από τα μηχανήματα που θέλω να συνδέσω?

Γειά σου Grumman, ξέρω 5 πράγματα περί του θέματος, και θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω όσο μπορώ.

Τα φωτοβολταϊκά θα τα συνδέσεις όντως παράλληλα μεταξύ τους, αν και δεν θα έχουν σταθερα 12Volt θα παίζει λίγο, και εξαρτάται από την ένταση του φωτός, καθώς και επίσης από τον ρυθμιστή φόρτισης.  Κανονικά θα πρέπει να έχει λίγο παραπάνω από 12 Volts έξοδο, για να μπορεί να φορτίζει τις μπαταρίες. Έχε πάντως υπόψιν σου ότι θα πρέπει νομίζω να μπεί κάποια δίοδος στα πάνελ, γιατι δεν είναι σίγουρο ότι θα βγάζουν και τα 2 την ίδια ακριβώς τάση (για διάφορους λόγους, πχ. δυσλειτουργία ενός από τα δύο, επικάθηση περισσότερης σκόνης στο ένα, σκίαση κτλ...) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να δημιουργηθεί πρόβλημα σε τέτοια περίπτωση στα πανελ (άσκοπη κατανάλωση ισχύος). Μερικά πάνελ έχουν από τη μάνα τους δίοδο, αν και σε αυτα εδώ, που δεν μου γεμίζουν το μάτι, δεν βλέπω κάτι σχετικό στα features τους.

Όσον αφορά τον χρόνο φόρτισης, είναι λίγο περίπλοκο, καθώς για να τον υπολογίσεις με κάποια σχετική ακρίβεια, θα πρέπει να έχεις αξιόπιστα μοντέλα και μετρήσεις ηλιοφάνειας και θερμοκρασίας της περιοχής από προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους. Ενδεικτικά, αν είχες συνεχή ηλιοφάνεια και τα πανελς δούλευαν 100%, θα χρειαζόσουν για να γεμίσεις τις μπαταρίες, χωρίς να καταναλώνεις ταυτόχρονα από αυτές ενέργεια, περίπου 14 ώρες. (1,7Α+1,7Α=3,4Α -> σε μία ώρα θα είχες 3,4Ah -> Άρα 48Ah/3.4Ah~=14 ώρες).

Όσο για τις καταναλώσεις σου, δέν έχεις παρά να δείς τα χαρακτηριστικά ενέργειας που αναγράφουν πάνω τους. Διαφορετικά θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ένα Βαττόμετρο, ή και έναν μετρητή ενέργειας. Υπάρχουν και κάτι φτηνιάρικοι που δείχνουν με μια σχετικά καλή προσέγγιση την κατανάλωσή σου.

Υπάρχουν και εδώ μαγαζιά που πουλάνε τέτοια, δεν χάνεις τίποτα να κάνεις μια ερώτηση προς το Μάννα μεριά...

Δεν ξέρω αν σε βοήθησα καθόλου...έκανα όμως ότι μπορούσα.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούλιος 12, 2010, 20:04:38 μμ από dimag »

Συνδεδεμένος Grumman

• Μύγα
  • **
  • Φύλο: Άντρας
    • Κόμβος (#39) Grumman
« Απάντηση #2 στις: Ιούλιος 11, 2010, 23:20:32 μμ »
Σ'ευχαριιστώ πολύ για την απάντησή σου ήταν κάπος διαφωτιστική!  ;D

Δεν γνωρίζω τίποτα περί φωτοβολταϊκών και ψάχνω να μάθω κάποια πράγματα.

Σ'ευχαριστώ πολύ και πάλι,

Θανάσης.
Για να δείτε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει
ο κόμβος Grumman #39 κάντε ένα κλίκ στο:
www.grumman.cywn

Αποσυνδεδεμένος dimag

• Μύγα
  • **
« Απάντηση #3 στις: Ιούλιος 11, 2010, 23:29:10 μμ »
Τίποτα!  8) Α! Και όταν με το καλό τα πάρεις,να έχεις υπόψη σου ότι πρέπει να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν σε νοτιο προσανατολισμό και με κλίση περίπου στις 30 μοίρες (ακριβώς δεν ξέρω αλλά πάνω κάτω ενα +- 5% είναι μεσα στα όρια), για μέγιστη απόδοση.

Αποσυνδεδεμένος simfun

• Κουνούπι
  • *
« Απάντηση #4 στις: Ιούλιος 12, 2010, 15:31:33 μμ »
Όλο λέω να φτιάξω εκείνον τον οδηγό αυτονόμησης ασύρματου κόμβου και όλο το αμελώ. Ζητώ συγγνώμη βρε παιδιά αλλά διάφορες καταστάσεις δεν μου το έχουν επιτρέψει τόσο καιρό. Ελπίζω να τα καταφέρω σύντομα.
Λοιπόν όσα προαναφέρθηκαν ισχύουν, μόνο που η δουλειά των διόδων είναι να απαγορεύουν στο ρεύμα να επιστρέφει στα panels από τις μπαταρίες το βράδυ που δεν υπάρχει φως και συνεπώς να αποφορτίζονται. Τα περισσότερα καινούρια panels έχουν ενσωματωμένη δίοδο αλλά και αρκετοί controllers επίσης.
Το θέμα του πόσα W χρειαζόμαστε για πόσα Ah έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες όπως τι μέση ηλιοφάνεια επικρατεί στην περιοχή μας, πόσα W θα καταναλώνουμε, πόσο ανεκτικοί θέλουμε να 'μαστε στο up των συσκευών μας, κλπ.
Πάντως στο δικό μου client έχω τοποθετήσει 100W panels σε μια μπαταρία 100Ah και κρατάει εδώ και ένα χρόνο ένα AP Ovislink και μία κάμερα IP (συνολικά αν θυμάμαι καλά 12V 1.5Α), τα οποία τα κρατάει αυτόνομα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Ίσως είναι υπερβολικά τα νούμερα για τέτοια κατανάλωση αλλά πρόκειται να το επεκτείνω και με την προσθήκη ανεμογεννήτριας και επιπλέον φορτία με το καλό σε λίγο.
Ελπίζω να βοήθησα. Ότι ερωτήσεις ευπρόσδεκτες.

Αποσυνδεδεμένος dimag

• Μύγα
  • **
« Απάντηση #5 στις: Ιούλιος 12, 2010, 20:03:59 μμ »

Λοιπόν όσα προαναφέρθηκαν ισχύουν, μόνο που η δουλειά των διόδων είναι να απαγορεύουν στο ρεύμα να επιστρέφει στα panels από τις μπαταρίες το βράδυ που δεν υπάρχει φως και συνεπώς να αποφορτίζονται. Τα περισσότερα καινούρια panels έχουν ενσωματωμένη δίοδο αλλά και αρκετοί controllers επίσης.

Έχεις δίκιο simfun, αμέλησα να το αναφέρω αυτό  :-\. Όμως, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο πάθει κάτι ένα από τα δύο πάνελ και βγάζει λιγότερη τάση απο ότι πρέπει, ή και καθόλου, δεν θα βοηθήσει και σε αυτήν την περίπτωση έτσι ώστε να μην χάνεις ενέργεια από το ένα πανελ έστω; Γιατί ωραία, να έχει ο controller διόδους (που νομίζω οι περισσότεροι έχουν, ή έχουν αντίστοιχα συστήματα που όταν η τάση πεσει κάτω από κάποιο όριο αποκόπτει τα πανελς), αλλά αν δουλεύει σωστά το ένα από τα δύο π.χ. και βλέπει τάση ο controller θα άγει κανονικά, αλλά θα παίρνει χαμηλότερη ισχύ η οποία θα μειώνεται πιθανώς ακόμα περισσότερο απο το χαλασμένο πάνελ. Και το αναφέρω γιατι δεν είδα να λέει τίποτα για διόδους στα συγκεκριμένα πανλες στο datasheet τους, και για να δικαιολογήσω τη λογική που το είπα. Αν και μικρό το κακό γιατί και έτσι θα σου δημιουργήσει πρόβλημα ούτως η άλλως.

Αποσυνδεδεμένος simfun

• Κουνούπι
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιούλιος 12, 2010, 21:49:07 μμ »
Ακόμη και αν δεν παράγουν και τα δύο panels το ίδιο, η σύνδεση θα είναι παράλληλη και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν θα πάθει τίποτα το σύστημα, απλώς δεν θα φορτίζει. Αν και δεν έχει νόημα να φορτίζει το ένα μόνο. Αυτό θα συμβεί αν πέφτει σκιά ή λόγω κακών συνδέσεων κάτι που θα πρέπει να διορθωθεί.
Ο ελεγκτής παρακολουθεί τις μπαταρίες και αν πέσουν κάτω από ένα όριο αποσυνδέει το φορτίο, ενώ αν υπερβούν πάνω από ένα όριο απενεργοποιούν την πηγή που είναι τα panels.

Αποσυνδεδεμένος dimag

• Μύγα
  • **
« Απάντηση #7 στις: Ιούλιος 12, 2010, 22:04:18 μμ »
Δεν θα πάθει τίποτα το σύστημα, απλώς δεν θα φορτίζει. Αν και δεν έχει νόημα να φορτίζει το ένα μόνο.

Συμφωνούμε! ;) Δεν το διατύπωσα καλά τώρα που το ξαναδιάβασα  :P Δεν εννούσα ότι θα χαλάσουν, απλά ότι δεν θα δουλεύουν σωστά και όπως είπες προφανώς θα θέλουν έλεγχο ή αντικατάσταση.

Υ.Γ.: Άντε πότε θα αξιωθείς να φτιάξεις το Tutorial, που θα φανεί χρήσιμο σε πολλούς από εμάς! Άντε, επειδή είναι και καλοκαίρι τώρα, δικαιολογείσαι  ::)

Αποσυνδεδεμένος simfun

• Κουνούπι
  • *
« Απάντηση #8 στις: Ιούλιος 13, 2010, 12:30:08 μμ »
Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε τα μέγιστα Α που βγάζει το πάνελ είναι τα Imp και όχι W/12 όπως θα περίμενε ίσως κανείς.
Ένα πολύ καλό gadget είναι αυτό: http://www.planodio.gr/shop/oem-watt-meter-instrument-100a.html το οποίο επιτρέπει μετρήσεις κατανάλωσης και παραγωγής ρεύματος.
Επίσης για weather info στη Σύρο: www.syroswx.gr

Αποσυνδεδεμένος dimag

• Μύγα
  • **
« Απάντηση #9 στις: Ιούλιος 13, 2010, 20:04:44 μμ »
Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε τα μέγιστα Α που βγάζει το πάνελ είναι τα Imp και όχι W/12 όπως θα περίμενε ίσως κανείς.
Ένα πολύ καλό gadget είναι αυτό: http://www.planodio.gr/shop/oem-watt-meter-instrument-100a.html το οποίο επιτρέπει μετρήσεις κατανάλωσης και παραγωγής ρεύματος.
Επίσης για weather info στη Σύρο: www.syroswx.gr

Πολύ ωραίο gadget-άκι και οικονομικό! Με τα χαρακτηριστικά του μπορεί να εφαρμοσθεί σε ένα καλό εύρος εφαρμογών! Ευχαριστούμε simfun για την ενημέρωση!