Αποστολέας Θέμα: VoIP Server (Asterisk)  (Αναγνώστηκε 3650 φορές)

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
  • Φύλο: Άντρας
VoIP Server (Asterisk)
« στις: Ιούνιος 20, 2007, 05:16:13 πμ »
Όπως καταλαβαίνετε και απ' τον τίτλο αποφασίσαμε να συνεισφέρουμε στο CyWN και λίγο από Voip  ;)

Η υπηρεσία δεν παρέχει πρόσβαση σε εταιρικά-ιδιωτικά τηλεφωνικά δίκτυα και αφορά μόνο τους clients του CyWN και την μεταξύ τους επικοινωνία.

Παρόλα αυτά ο server "βλέπει" internet οπότε αν κάποιος έχει συνδρομή σε κάποιον πάροχο ο οποίος γεφυρώνει τις voip κλήσεις με το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο δεν έχει παρά να μας ενημερώσει ώστε να εξετάσουμε την περίπτωσή του.
Σίγουρα δουλεύουν οι εξερχόμενες από i-call, για τις εισερχόμενες θα ξέρω σε λίγες ημέρες μιας δεν μου έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τον αριθμό.

Για ένα περιγραφικό FAQ σχετικά με τα τι και πως του voip ρίξτε μια ματιά σε αυτό http://www.iptelephony.gr/e107_plugins/faq/faq.php?0.cat.2

Ο Server ακούει στην διεύθυνση sip.kernel-port.cywn

Όποιος ενδιαφέρετε ας μου στείλει ένα pm να του ανοίξω λογαριασμό.

Περιμένω προτάσεις,παρατηρήσεις,σχόλια και απορίες  :)
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 10, 2008, 11:19:40 πμ από mihpel »

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
Απ: VoIP Server (Sip Proxy)
« Απάντηση #1 στις: Ιούνιος 20, 2007, 09:33:36 πμ »
Να προσθέσω ότι το σχέδιο αριθμοδότησης το οποίο εφαρμόζεται ακολουθεί τον παρακάτω κανόνα:

54 xxx yyyy z

Δηλαδή τα νούμερα είναι 10ψήφια, ξεκινούν με το 54, ακολουθεί ο τριψήφιος γεωγραφικός κωδικός του ΟΤΕ (π.χ Σύρος 281, Τήνος 283), μετά το node-id από το WiND (π.χ o baskin(#1) είναι 0001, o mihpel(#14) είναι 0014) και τέλος το εσωτερικό από 1-9.

Π.χ για να καλέσετε το softphone μου (δεν έχω ακόμη συσκευή) καλείτε 5428100011, για τον mihpel 5428100141.

Όσοι στείλετε pm στον mihpel να αναφέρεται το node-id σας (μην ψάχνει) και να του λέτε και τη κωδικό θέλετε.

Κάποια στιγμή θα δούμε και το θέμα του αυτόματου registration μέσω web interface, αλλά για αρχή υπεύθυνος για την ενεργοποίηση των λογαριασμών VoIP είναι ο mihpel.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 20, 2007, 10:42:24 πμ από baskin »

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #2 στις: Ιούνιος 20, 2007, 10:49:14 πμ »
Παραθέτω και κάποια feature codes για πιο εύκολη VoIP ζωή.

Ενεργοποίηση αναμονής κλήσης     : *70
Απενεργοποίηση αναμονής κλήσης  : *71
Εξομοίωση εισερχόμενης κλήσης     : 7777
Δοκιμή επιστροφής ήχου               : *43
Υπενθύμιση του αριθμού σας          : *65
Ώρα                                          : *60
Αφύπνιση                                   : *62
Ενεργοποίηση DND                       : *78
Απενεργοποίηση DND                    : *79

Όλα τα παραπάνω λειτουργούν στην Αγγλική γλώσσα  ::) . Αν κάποιος έχει καλή φωνή και ενδιαφέρετε να συνεισφέρει στην μετάφραση ας ενημερώσει  ;D

Για όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν την υπηρεσία χωρίς να πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για ip τηλεφωνική συσκευή η κάποιο pata... προτείνω το sjphone http://www.sjlabs.com/sjp.html για Windows. Για linux διαλέξτε όποιο θέλετε :) εγω χρησιμοποιώ το ekiga.

Σε γενικές γραμμές το μόνο που χρειάζεται να ρυθμίσετε ειναι το username/password και το Domain-Realm το οποίο είναι το sip.kernel-port.cywn .

Επίσης υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνητή, για όποιον το ζητήσει, ο οποίος απαιτεί ξεχωριστό αριθμητικό κωδικό (PIN) για την πρόσβαση.
Τηλεφωνητής                             : *97
Οι θυρίδες συσχετίζονται με τον τηλεφωνικό σας αριθμό οπότε για την πρόσβαση από άλλο αριθμό χρησιμοποιούμε τον παρακάτω κωδικό 
Επιλογή Θυρίδας τηλεφωνητή        : *98

Όσον αφορά την αυτόματη εγγραφή μέσω web τα πράγματα μάλλον είναι λίγο δύσκολα με το asterisk. Σχετικές υλοποιήσεις με αυτόματη εγγραφή χρησιμοποιούν gateway με openser οπότε δεν το βλέπω για σύντομα.
Για το asterisk το πιο κοντινό είναι το a2billing το οποίο δεν νομίζω ότι μπορεί να δουλέψει όσο ανοιχτά χρειάζεται για community. Επιφυλάσσομαι να επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 21, 2007, 05:04:16 πμ από mihpel »

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #3 στις: Ιούνιος 20, 2007, 10:54:09 πμ »
Μιχάλη εάν γίνεται το domain realm να γίνει sip.kernel-port.cywn, θα το προτιμούσα.

Και πάλι όμως συγχαρητήρια για την πραγματικά άψογη δουλειά. ;)

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #4 στις: Ιούνιος 20, 2007, 11:00:22 πμ »
Edited

Κεκτημένη  ::)

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #5 στις: Ιούνιος 20, 2007, 11:04:52 πμ »
Edited

Κεκτημένη  ::)

Και πήγα να σου γράψω ότι έχω βάλει .cywn και μου δουλεύει. :D

Αποσυνδεδεμένος pityian

• Μέλος ΑΔΚΥ
  • Μύγα
    • Ναυτικός Όμιλος Σύρου
« Απάντηση #6 στις: Ιούνιος 20, 2007, 20:31:04 μμ »
Ένα μπράβο και από μένα στο mihpel  :)

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #7 στις: Ιούνιος 20, 2007, 21:00:40 μμ »
Για να σας ανοίξω λογαριασμό χρειάζομαι τα εξής σε pm :

1. Το node id σας από την Wind
2. Ένα password της αρεσκείας σας
3. Στην περίπτωση που θέλετε τηλεφωνητή, ένα αριθμητικό PIN
4. Στην περίπτωση που θέλετε εισερχόμενες και εξερχόμενες από κάποιον sip provider τα λέμε με pm's ! 

Αποσυνδεδεμένος RpMz

• Κουνούπι
  • *
    • PowerTeamz Node
« Απάντηση #8 στις: Ιούνιος 20, 2007, 22:50:32 μμ »
Πάρα πολύ καλό softphone είναι το eyebeam για windows!
Ανώτερη κλάση απο το Sjphone..
Για linux τι softphone προτείνετε?
AWMN/SouthEastAttica (Keratea)
AWMN NodeID:8602
Cy NodeID:15

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #9 στις: Ιούνιος 20, 2007, 23:56:26 μμ »
Το eyebeam είναι καλό αλλά δεν είναι Free.
To x-lite από την άλλη δεν με ενθουσίασε αλλά οι συγκρίσεις είναι υποκειμενικές.
Το sjphone το ανέφερα απλά γιατί αυτό χρησιμοποιώ σε περιβάλλον windows.

Για linux σε Gnome θα σου πρότεινα το ekiga και σε KDE το Kphone αλλά δεν σε περιορίζει κανείς να δοκιμάσεις και άλλα και να μας πεις εντυπώσεις  ;)   

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #10 στις: Ιούνιος 21, 2007, 04:50:52 πμ »
Εγώ και σε KDE, το ekiga χρησιμοποιώ. Δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα και είναι κατά την γνώμη μου το απλούστερο από όλα.

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #11 στις: Ιούνιος 23, 2007, 05:40:11 πμ »
Σήμερα παρέλαβα ένα Linksys PAP2T-EU το οποίο μόλις κατάφερα να θέσω σε πλήρη λειτουργία  8)

Το πρώτο θέμα που αντιμετώπισα ήταν ότι δυστυχώς δεν υποστηρίζει GSM οπότε αναγκάστηκα να ανοίξω και τον ulaw (G711u) codec στον server.

Με δεδομένο λοιπόν το παραπάνω και το γεγονός ότι ο GSM δουλεύει στα 13200 bit/s ενώ ο G711u στα 64000 bit/s, θα παρακαλούσα όλους όσους χρησιμοποιούν τον voip server του cywn να καταφεύγουν στην χρήση του G711u μόνο στην περίπτωση που η χρήση του GSM είναι αδύνατη.

Ένας ακόμη λόγος για να περιορίσουμε την χρήση του G711u είναι η αποφυγή του translation από codec σε codec στον ίδιο τον server ώστε να αποφεύγετε το λεγόμενο latency και να μπορεί να "σηκώσει" περισσότερες ταυτόχρονες κλήσεις.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι στον server μας το translation από G711u σε GSM απαιτεί 5ms.

Το δεύτερο θέμα που αντιμετώπισα ήταν το dial-plan στο pap2.

Ανεκτίμητη βοήθεια άντλησα απο αυτό http://www.awmn.net/forum/viewtopic.php?t=17976&sid=bc6094bdae67557a046731c5a54c21a9    το link στο awmn που μου έστειλε ο baskin (thx m8) και απο αυτό http://forums.whirlpool.net.au/forum-replies-archive.cfm/332476.html το link με επεξηγήσεις για την σύνταξη και τις παραμέτρους ενώς dial-plan.
Μετά λοιπόν από κάμποσες δοκιμές κατέληξα σε μια πρώτη μορφή η οποία λειτουργεί κανονικά και έχει ώς εξής:

(<69:yyyy69>xxxxxxxx<:>S0<:@sip.kernel-port.cywn>|<2:yyyy2>xxxxxxxxx<:>S0<:@sip.kernel-port.cywn>|<00:yyyy00>[1-9]x.<:>S0<:@sip.kernel-port.cywn>|<1:yyyy1>[1-4]x.<:>S0<:@sip.kernel-port.cywn>|<8:yyyy8>xxxxxxxxx<:>S0<:@sip.kernel-port.cywn>|<54:54>xxxxxxxx<:>S0<:@sip.kernel-port.cywn>)

Όπου yyyy είναι ο προσωπικός τετραψήφιος που έχω δηλώσει στον sip.kernel-port.cywn για την πρόσβαση σε εξωτερικούς αριθμούς μέσω i-call.

Παρεμπιπτόντως μετά απο 4εις ημέρες επικοινωνίας με το τεχνικό τμήμα της altec και γύρο στα 5 όμοια fax (χάνει η μάνα το παιδί εκεί μέσα), μου δήλωσαν σήμερα ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα μου ενεργοποιήσουν τον εισερχόμενο.    :-X

Γιά να δούμε  :-\

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #12 στις: Ιούνιος 23, 2007, 11:08:02 πμ »
Ενεργοποιήθηκαν πειραματικά οι codecs h263 και h263p για video support.

Επειδή δυστυχώς δεν διαθέτω κάμερα, δεν μπορώ να δοκιμάσω video κλήση  :'( οπότε ....

Αναζητούνται testers !!!!

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #13 στις: Ιούνιος 24, 2007, 01:48:16 πμ »
Τζίφος με την Altec  >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(

Πέντε ημέρες, πάνω από 10 τηλέφωνα και 5 fax μετά την πρώτη αίτηση για αριθμοδότηση .........

Πριν 10 λεπτά και αφού μίλησα με τρεις διαφορετικούς ανθρώπους, μου ζήτησαν να ξαναστείλω την αίτηση  με διεύθυνση Αθηνών......

Απόλυτα λογικό.   :-\

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #14 στις: Ιούλιος 07, 2007, 15:58:44 μμ »
Μόλις σήμερα ανακάλυψα ότι μου ενεργοποίησαν τον εισερχόμενο  ;D
Κατάφερα να παρακάμψω και το πρόβλημα του διπλού nat της τοπολογίας μας και ευτυχώς αναφέρω ότι οι εισερχόμενες λειτουργούν κανονικά  8)