Αποστολέας Θέμα: VoIP Server (Asterisk)  (Αναγνώστηκε 3663 φορές)

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
  • Φύλο: Άντρας
Απ: VoIP Server (Sip Proxy)
« Απάντηση #15 στις: Ιούλιος 08, 2007, 15:16:12 μμ »
Έπειτα από ρυθμίσεις και δοκιμές, με την ανεκτίμητη βοήθεια του petrogazz, η σύνδεση από internet με τον server μας είναι πλέον εφικτή αντικαθιστώντας το Domain-Realm sip.kernel-port.cywn με cywn.dyndns.org.

Λόγο αδυναμίας χρήσης Stun server, όσοι είναι πίσω από nat θα πρέπει να κάνουν forward τις εξής πόρτες στον router-firewall τους :
5060-5061 tcp/udp -> για χρήση απο το SIP (υπεύθυνο για την σύνδεση και την επικοινωνία με τον server)
10000-20000 udp   -> για χρήση απο το RTP (υπεύθυνο για την μεταφορά του ήχου)

Τα παραπάνω ισχύουν μέχρι νεοτέρας.

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #16 στις: Οκτώβριος 19, 2007, 23:07:47 μμ »
Ο δίσκος του server μας άφησε χρόνους  :'( οπότε η υπηρεσία δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι νεοτέρας :-\

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #17 στις: Οκτώβριος 22, 2007, 21:48:25 μμ »
Ο server επανήλθε δυστυχώς με αμφιβόλου ποιότητας δίσκο λόγο ελλείψεως καλύτερης επιλογής.
Παράθεση
Location                                       IDE device A
Drive size                                       28.50 GB
Make and model                                 ST330630A
Errors logged                                     1064 errors detected
Passed drive check?                        Yes
Offline data collection status             Offline data collection activity was completed without error.
Self-test execution status             The previous self-test completed having the read element of the test failed.
Raw Read Error Rate                       209210961
Spin Up Time                                    0
Start Stop Count                          1914
Reallocated Sector Ct                       436
Seek Error Rate                           8010146174278
Power On Hours                                  6660
Spin Retry Count                          0
Power Cycle Count                        1067
Temperature Celsius                       53
Hardware ECC Recovered                  30721983
Current Pending Sector                      29
Offline Uncorrectable                         29
Multi Zone Error Rate                        3302880378880
TA Increase Count                         0
Σιγά σιγά ενεργοποιούνται όλα τα extentions και μόλις ολοκληρωθούν όλες οι ρυθμίσεις θα πέσει dd προς αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #18 στις: Αύγουστος 01, 2008, 21:42:25 μμ »
Στο άμεσο μέλλον θα τοποθετηθούν κάποιοι voip servers με private trunks οι οποίοι θα πρέπει να διασυνδεθούν με τον voip του cywn και επομένως θα πρέπει, μέχρι ενός σημείου να υπακούν στο ορισμένο σχέδιο αριθμοδότησης.

Με δεδομένο το παραπάνω έχει προκύψει το εξής πρόβλημα.

Στο σχέδιο αριθμοδότησης " 54 xxx yyyy z " όπου

xxx = κωδικός περιοχής
yyyy = wind node-id
z = εσωτερικός αριθμός

δεν έχει προβλεφθεί η πιθανότητα συνύπαρξης 2 ή περισσοτέρων voip servers στην ίδια περιοχή και επομένως κάποιος διακριτός κωδικός για την διαφοροποίηση και την μεταξύ τους δρομολόγηση κλήσεων.

Ένα πιθανό σενάριο που σκέφτομαι, με γνώμονα την διατήρηση του 10ψύφιου προτύπου, είναι η μετατροπή σε " 5 xx yyy zzzz i " όπου
5 = voip
xx = κωδικός περιοχής
yy = server id
zzzz  = wind node-id
i = εσωτερικός αριθμός

δηλαδή να φύγει το 4, να ψαλιδιστεί ο κωδικός περιοχής σε 2 ψηφία (π.χ. το 281 να γίνει 81) και να προστεθούν 2 ψηφία για τον διαχωρισμό των server. Το 54-281-0014-1 θα γίνει 5-81-00-0014-1 .

Στο παραπάνω σενάριο θα πρέπει να μείνουν αδέσμευτοι οι " 5-xx-yy-0000-i(-n) "με σκοπό την χρήση των " i(-n) " για την αριθμοδότηση των μεταξύ των servers διασυνδέσεων.

Επίσης υπάρχει πιθανότητα ο διψήφιος server-id μελλοντικά να παρουσιάσει ανεπάρκεια και θα πρέπει από τώρα να εξετάσουμε την περίπτωση είτε να εγκαταλείψουμε το πρότυπο του δεκαψήφιου είτε να αντικαταστήσουμε την χρήση του node-id και να καθιερώσουμε σειριακή αριθμοδότηση για την εξοικονόμηση ψηφίων.

Ακούω γνώμες-αντιπροτάσεις.
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 01, 2008, 21:50:13 μμ από mihpel »

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #19 στις: Αύγουστος 02, 2008, 15:52:49 μμ »
1. Το 4 μπορεί να φύγει απροβλημάτιστα.
2. Ο γεωγραφικός κωδικός (τριψήφιος) θα πρέπει να μείνει γιατί είναι κάτι που κατηγοριοποιεί άμεσα τους voip χρήστες με βάση την περιοχή τους.
3. Τα ψηφία θα πρέπει να είναι 10 για λόγους ομοιομορφίας με τα σταθερά νούμερα

Πιο πιθανή βλέπω την σειριακή αριθμοδότηση.

Έχω όμως έναν προβληματισμό. Στο δίκτυο της Αθήνας (AWMN) δεν υπάρχει διαχωρισμός των sip servers (δηλαδή δεν υπάρχει νούμερο στο 10ψηφιο) που να δηλώνει των sip server. Δεν το γνωρίζω αρκετά το θέμα, αλλά πως πετυχαίνετε εκεί η δρομολόγηση μεταξύ των servers;

Μιχάλη είσαι σίγουρος ότι πρέπει να φαίνεται (και να διαχωρίζεται από το νούμερο) ο sip server. Όσο το έψαξα δεν βρήκα (και σε άλλα δίκτυα - και εμπορικά π.χ ALTEC) να υπάρχει τέτοιο πράγμα.

Δηλαδή, με κοινή αριθμοδότηση (χωρίς ψηφία που να διαχωρίζουν τους sip servers) πως επιτυγχάνεται η δρομολόγηση μεταξύ τους. Δεν συνάντησα πουθενά καμία πρόταση για διαχωρισμό με βάση ψηφίο.

Αν θέλεις μπορείς να το κοιτάξεις και να ρωτήσεις τα παιδιά στην Αθήνα.

Αυτό που προτείνεις, ουσιαστικά αποτελεί peer to peer επικοινωνία μεταξύ των sip servers, το οποίο είναι εφικτό και λειτουργικό, αλλά καθόλου πρακτικό για δημόσια δίκτυα (μπορούμε να φανταστούμε το CyWN σαν δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο κι ας είναι μικρό).

Αντιγράφω από το RFC του SIP:

Παράθεση
SIP network elements

SIP User Agents (UAs) are the end-user devices, used to create and manage a SIP session. A SIP UA has two main components, the User Agent Client (UAC) send messages and answers with SIP responses, the User Agent Server (UAS) responds to SIP requests sent by the peer. SIP UAs may work in point to point mode. Typical implementations of a UA are SIP softphones, SIP hardphones and SIP-enabled ATAs.

SIP also defines server network elements. Although two SIP endpoints can communicate without any intervening SIP infrastructure, which is why the protocol is described as peer-to-peer, this approach is impractical for a public service. There are various implementations that can act as SIP servers:

RFC 3261 defines these server elements:

" Proxy, Proxy Server: An intermediary entity that acts as both a server and a client for the purpose of making requests on behalf of other clients. A proxy server primarily plays the role of routing, which means its job is to ensure that a request is sent to another entity "closer" to the targeted user. Proxies are also useful for enforcing policy (for example, making sure a user is allowed to make a call). A proxy interprets, and, if necessary, rewrites specific parts of a request message before forwarding it."

"A registrar is a server that accepts REGISTER requests and places the information it receives in those requests into the location service for the domain it handles."

"A redirect server is a user agent server that generates 3xx responses to requests it receives, directing the client to contact an alternate set of URIs.The redirect server allows SIP Proxy Servers to direct SIP session invitations to external domains."

"It is an important concept that the distinction between types of SIP servers is logical, not physical."

Other SIP related network elements are

Session border controllers (SBC), they serve as "man in the middle" between UA and SIP server, see the article SBC for a detailled description.

Various types of gateways at the edge between a SIP network and other networks (as a phone network)
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 02, 2008, 16:06:39 μμ από baskin »

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #20 στις: Αύγουστος 02, 2008, 17:10:46 μμ »
Το όλο θέμα με την ανάγκη διακριτού διαχωρισμού των servers προκύπτει από γεγονός ότι το Asterisk ΔΕΝ είναι Sip proxy .

Σίγουρα η βέλτιστη πρακτική για την δημιουργία ενιαίου δικτύου τηλεφωνίας είναι η χρήση ενός Sip proxy (πχ. openser) σαν κεντρικού registration server και δρομολογητή.

Στην τοπολογία μας όμως αυτό δημιουργεί πρόβλημα και εξηγώ το γιατί.

Ας υποθέσουμε ότι διαθέτω έναν Asterisk στο σπίτι μου με μία BRI, για να βγάζω κλήσεις προς το δίκτυο πχ. του ΟΤΕ, ο οποίος δέχεται registrations από τον OpenSer.
Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορώ να επικοινωνήσω με το OpenSer δεν μπορώ να κάνω registrer στον Asterisk που έχω δίπλα στο τηλέφωνό μου οπότε δεν μπορώ ούτε να καλέσω ούτε να δεχθώ κλήσεις.
Συνυπολογίζοντας και το περιττό traffic που δημιουργείται για να γίνει το registration (client και server στην Μύκονο αλλά registration στην Σύρο) τό όλο πλάνο είναι μη παραγωγικό.
Η μόνη λύση σε αυτό θα ήταν να έχω OpenSer μαζί με κάθε Asterisk που σημαίνει δεύτερο μηχάνημα.

Γενικά η χρήση Sip Proxy δεν νομίζω ότι θα μας εξυπηρετούσε σε κάτι.

Τα παιδιά στην Αθήνα δεν έχουν καταλήξει κάπου. Χρησιμοποιούν πενταψήφιους  και καρφώνουν τις ρούτες στο dialplan τους.

Όσων αφορά τον τριψήφιο γεωγραφικό κωδικό για να διατηρηθεί προς χάριν Εθνικής ομοιογένειας θα πρέπει να πάμε σε σειριακή αριθμοδότηση και χρήση 3ων αντι τεσσάρων ψηφίων για τον χαρακτηρισμό του σημείου (5-281-00-000-i) ή διατήρηση των τεσσάρων ψηφίων και σειριακή απόδοση χωρίς κανένα χαρακτηρισμό σημείου (5-281-00-000i). Και στις 2 περιπτώσεις πάντος θα πρέπει να δημιουργηθεί και κάποια βάση καταχώρησης των αποδόσεων για λόγους διαχείρισης.
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 02, 2008, 17:27:31 μμ από mihpel »

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #21 στις: Αύγουστος 02, 2008, 19:38:22 μμ »
Αυτό είχα φανταστεί και εγώ.....

Προτιμώ την σειριακή απόδοση χωρίς χαρακτηριστικό σημείου (π.χ. nodeid). Θα μπορούμε π.χ. να βάλουμε και ειδικά νούμερα (5281-01-0166) για ώρες ανάγκης!!!

Πάντως θα πρέπει να φτιαχτεί μία βάση καταχωρίσεων για να μην χαθεί ο μπούσουλας, όπως επίσης κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και το θέμα του openser, ειδικά σε περίπτωση διασύνδεσης με την Αθήνα.
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 02, 2008, 19:40:15 μμ από baskin »

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #22 στις: Αύγουστος 02, 2008, 19:42:18 μμ »
Το όλο θέμα με την ανάγκη διακριτού διαχωρισμού των servers προκύπτει από γεγονός ότι το Asterisk ΔΕΝ είναι Sip proxy .

Σίγουρα η βέλτιστη πρακτική για την δημιουργία ενιαίου δικτύου τηλεφωνίας είναι η χρήση ενός Sip proxy (πχ. openser) σαν κεντρικού registration server και δρομολογητή.

Στην τοπολογία μας όμως αυτό δημιουργεί πρόβλημα και εξηγώ το γιατί.

Ας υποθέσουμε ότι διαθέτω έναν Asterisk στο σπίτι μου με μία BRI, για να βγάζω κλήσεις προς το δίκτυο πχ. του ΟΤΕ, ο οποίος δέχεται registrations από τον OpenSer.
Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορώ να επικοινωνήσω με το OpenSer δεν μπορώ να κάνω registrer στον Asterisk που έχω δίπλα στο τηλέφωνό μου οπότε δεν μπορώ ούτε να καλέσω ούτε να δεχθώ κλήσεις.
Συνυπολογίζοντας και το περιττό traffic που δημιουργείται για να γίνει το registration (client και server στην Μύκονο αλλά registration στην Σύρο) τό όλο πλάνο είναι μη παραγωγικό.
Η μόνη λύση σε αυτό θα ήταν να έχω OpenSer μαζί με κάθε Asterisk που σημαίνει δεύτερο μηχάνημα.

Γενικά η χρήση Sip Proxy δεν νομίζω ότι θα μας εξυπηρετούσε σε κάτι.

Τα παιδιά στην Αθήνα δεν έχουν καταλήξει κάπου. Χρησιμοποιούν πενταψήφιους  και καρφώνουν τις ρούτες στο dialplan τους.

Όσων αφορά τον τριψήφιο γεωγραφικό κωδικό για να διατηρηθεί προς χάριν Εθνικής ομοιογένειας θα πρέπει να πάμε σε σειριακή αριθμοδότηση και χρήση 3ων αντι τεσσάρων ψηφίων για τον χαρακτηρισμό του σημείου (5-281-00-000-i) ή διατήρηση των τεσσάρων ψηφίων και σειριακή απόδοση χωρίς κανένα χαρακτηρισμό σημείου (5-281-00-000i). Και στις 2 περιπτώσεις πάντος θα πρέπει να δημιουργηθεί και κάποια βάση καταχώρησης των αποδόσεων για λόγους διαχείρισης.

Μια άλλη λύση που σκέφτομαι είναι υλοποίηση OpenSer μόνο για inter server routing σε αστέρα και διατήρηση των επιμέρους asterisk σαν registars, αλλά θα έχουμε single point of failure στην μεταξύ των server επικοινωνία που σημαίνει τουλάχιστον server class hardware, αν όχι redundant, και server ανά νησί για οικονομία εύρους.

Και πάλι όμως η ζυγαριά γέρνει προς τον διακριτό διαχωρισμό των servers με αριθμοδότηση.

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #23 στις: Αύγουστος 02, 2008, 19:55:13 μμ »
Αυτό είχα φανταστεί και εγώ.....

Προτιμώ την σειριακή απόδοση χωρίς χαρακτηριστικό σημείου (π.χ. nodeid). Θα μπορούμε π.χ. να βάλουμε και ειδικά νούμερα (5281-01-0166) για ώρες ανάγκης!!!

Πάντως θα πρέπει να φτιαχτεί μία βάση καταχωρίσεων για να μην χαθεί ο μπούσουλας, όπως επίσης κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και το θέμα του openser, ειδικά σε περίπτωση διασύνδεσης με την Αθήνα.

Στην περίπτωση της Αθήνας ο διαχωρισμός γίνεται από τον κωδικό περιοχής οπότε δεν μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ούτως η άλλος με το φορμάτ 5-xxx-yy-0000(-n) για τα inter asterisk trunks έχουμε πρακτικά άπειρους αριθμούς για απόδοση (-n μπορεί να ξεκινάει από πχ. 000000000001).

Αποσυνδεδεμένος baskin

• Διαχειριστής
  • Μπάμπουρας
  • VoIP 5281010005
    • Στο Επισκοπείον
« Απάντηση #24 στις: Αύγουστος 02, 2008, 20:00:08 μμ »
Αυτό που λες είναι καλό (για το inter server routing) αλλά όπως λες θέλει καλό μηχάνημα.

Θα μπορούσε να υλοποιηθεί αργότερα, ενσωματώνοντας την ήδη υπάρχουσα αριθμοδότηση; (αυτή που θα προκύψει από τον διακριτό διαχωρισμό των servers).

Υ.Γ. Μην ξεχνάμε ότι το δίκτυο είναι best effort. Καλό το redundancy και οι εναλλακτικές διαδρομές (που δεν υπάρχει και καμία) αλλά δεν είμαστε πάροχος υπηρεσιών. Το μόνο σημείο που έχει σημασία είναι να λειτουργούν οι asterisk και ανεξάρτητα. Η ενδοεπικοινωνία τους εμπίπτει στα πλαίσια του best effort και οποιαδήποτε ενδυνάμωση της (με μηχανήματα και ρούτες) είναι επιθυμητή αλλά δεν πρέπει να είναι και απαγορευτική για το scalability του δικτύου.

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #25 στις: Αύγουστος 02, 2008, 20:14:13 μμ »
+1

Αν δεν έχουμε καμία ένσταση ή άλλη πρόταση από Δευτέρα θα ξεκινήσω την αλλαγή της αριθμοδότησης μας στο πρότυπο 5-xxx-yy-zzzz.
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 04, 2008, 10:48:40 πμ από mihpel »

Αποσυνδεδεμένος pityian

• Μέλος ΑΔΚΥ
  • Μύγα
    • Ναυτικός Όμιλος Σύρου
« Απάντηση #26 στις: Αύγουστος 03, 2008, 19:19:53 μμ »
Εντάξει τεχνικά δεν το έχω καθόλου το θέμα ούτε έχω ασχοληθεί παρα πολύ. Φαντάζομαι ότι με την σειριακή αριθμοδότηση θα χάνεται ένα μέρος της πληροφορίας που εμπεριέχεται στην κωδικοποίηση του αριθμού. Βέβαια δεν ξέρω για εσάς αλλά το δεκαψήφιο μου φαίνεται υπερβολικό. Δεν θα μπορούσαν να δωθούν τετραψήφια για όσους χρησιμοποιούν τον ίδιο voip server ; Και από και προς τα έξω να χρησιμοποιείται ο ίδιος αριθμός αλλά σε δεκαψήφιο βάζοντας μπροστά ότι χρειάζεται ; (αυτό βέβαια ίσως γίνεται και με το dial plan αν δεν κάνω λάθος...)

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #27 στις: Αύγουστος 04, 2008, 01:57:01 πμ »
Εντάξει τεχνικά δεν το έχω καθόλου το θέμα ούτε έχω ασχοληθεί παρα πολύ. Φαντάζομαι ότι με την σειριακή αριθμοδότηση θα χάνεται ένα μέρος της πληροφορίας που εμπεριέχεται στην κωδικοποίηση του αριθμού.

Το μόνο που χάνεται είναι η άμεση αντιστοίχηση αριθμού με το node-id και πλέον η αντιστοίχηση γίνεται ονομαστικά. Αυτό κατά την γνώμη μου εξυπηρετεί στην ευελιξία της αριθμοδότησης όπου πλέον
1. Δεν έχουμε τον περιορισμό των 10 (0-9) αριθμοδοτήσεων ανά σημείο.
2. Δεν χάνονται δεκάδες (0-9) αριθμών από clients που δεν χρησιμοποιούν voip.
3. Μπορούμε πλέον χωρίς πρόβλημα να δώσουμε αριθμό σε mobile clients που δεν έχουν σταθερή σύνδεση στο ΑΔΚΥ αλλά το χρησιμοποιούν μέσω hot spots. (θα γίνει και αυτό και πρέπει να κοιτάμε μπροστά :D )

Βέβαια δεν ξέρω για εσάς αλλά το δεκαψήφιο μου φαίνεται υπερβολικό.

Το θέμα του προτύπου αριθμοδότησης είναι μεγάλη ιστορία και σίγουρα όχι για ένα μόνο μυαλό (γιαυτό και η ύπαρξη της παρούσας κουβέντας).

Αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε είναι να βρούμε μια φόρμουλα που να καλύπτει πιθανή διασύνδεσης με άλλα ασύρματα δίκτυα πέραν του ΑΔΚΥ όπως και την διασύνδεση με άλλα commercial τηλεφωνικά δίκτυα με τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές στην υπάρχουσα αριθμοδότηση.
Πρώτος γνώμονας βέβαια είναι να διατηρήσουμε λειτουργική την υπάρχουσα υποδομή με τις σημερινές μας ανάγκες σαν ΑΔΚΥ.
Μέσα από αυτήν την προσπάθεια έχει προκύψει το 10ψήφιο πρότυπο που συζητάμε και στο οποίο κάθε πρόταση-ιδέα είναι θεμιτή και ευπρόσδεκτη.

Δεν θα μπορούσαν να δωθούν τετραψήφια για όσους χρησιμοποιούν τον ίδιο voip server ; Και από και προς τα έξω να χρησιμοποιείται ο ίδιος αριθμός αλλά σε δεκαψήφιο βάζοντας μπροστά ότι χρειάζεται ; (αυτό βέβαια ίσως γίνεται και με το dial plan αν δεν κάνω λάθος...)

Αυτό που κάνω εγώ είναι ρύθμιση του dial plan στην συσκευή μου ώστε να καλύπτει τις δικές μου ανάγκες. Έχω βάλει πχ " |<9:5428100142>.<:>S0<:@sip.kernel-port.cywn> " για να καλεί η γυναίκα μου στον επάνω όροφο του σπιτιού πατώντας απλά το "9" .
Στην δική σου περίπτωση θα μπορούσες να βάλεις κάτι σαν " |<9:528101>xxxx<:>S0<:@sip.kernel-port.cywn> " ώστε πατώντας το 9 να συμπληρώνεται αυτόματα το πρόθεμα που αφορά περιοχή και server και εσύ να δίνεις μόνο τον τετραψήφιο που αφορά τον χρήστη. 

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #28 στις: Οκτώβριος 04, 2008, 15:38:05 μμ »
Μόλις ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του sip.kernel-port.cywn με νέο μηχάνημα (amd 3200+ / 512mb Ram κτλ.) και με την ευκαιρία προσαρμόστηκε το σχέδιο αριθμοδότησης στο νέο φορμάτ.

Όλοι οι έχοντες λογαριασμό θα λάβουν pm με τα νέα στοιχεία των λογαριασμών τους.

Επίσης, για λόγου ασφαλείας, όλα τα account σε sip providers έχουν αντιστοιχηθεί στους λογαριασμούς των κατόχων τους και η χρήση τους είναι δυνατή μόνο από τα δικά τους νούμερα. Δηλαδή δεν είναι πλέον δυνατό να γίνει χρήση του δικού μου i-call λογαριασμού από το νούμερο π.χ. του strzol. Συνεπώς  έχουν αφαιρεθεί και τα όποια passwords για τις εξερχόμενες (προς pstn) κλήσεις.

Αυτό που μένει τώρα είναι να δημιουργηθεί κάποιο είδος τηλεφωνικού καταλόγου.

Αποσυνδεδεμένος mihpel

• Γενικός συντονιστής
  • Μύγα
« Απάντηση #29 στις: Οκτώβριος 04, 2008, 23:18:43 μμ »
Άνοιξα λογαριασμούς για το web interface του sip.kernel-port.cywn ( ελέγξτε τα pm σας ) με τα απολύτως απαραίτητα. Προς το παρών το βιβλίο διευθύνσεων περιέχει μόνο τα τοπικά νούμερα του server. Αργότερα θα συμπεριλάβω και τα υπόλοιπα.